Három orvos felelhet a fiatalember haláláért

A rendőrség három orvost tart felelősnek annak a fiatalembernek a haláláért, aki tavaly nyáron belehalt a vakbélperforáció nyomán kialakult fertőzésbe.

MNO
2011. 07. 13. 5:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI bűnügyi forrásból úgy értesült, hogy a rendőrség a napokban gyanúsítottként hallgatta ki az egyik orvost foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, két társát foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt. A rendőrség időközben zaklatással gyanúsította meg az elhunyt fiatalember egyik közeli hozzátartozóját, mert életveszélyesen megfenyegette az egyik orvost.

A tragédia 2010 nyarán történt. A húszéves fiatalember július 19-én ment be a pécsi klinikára, ahol a vérvételt követően gyulladást diagnosztizáltak nála, infúziót adtak neki, majd azzal bocsátották el, hogy fájdalmai várhatóan megszűnnek. Az állapota azonban nem javult, ezért 22-én beszállították az intézménybe, megműtötték, két nappal később azonban belehalt a perforálódott vakbél okozta fertőzésbe. A fiatalember édesapja, Scheffer Ferenc, ismert pécsi vállalkozó büntetőfeljelentést tett, amelyet a sajtónak azzal indokolt, hogy a klinika felelős fia haláláért, amennyiben ugyanis az ügyeleten felfedezik a fájdalom okát, akkor még időben megműthették volna.

Szerinte a megfelelő ellátást gátolta, hogy az ügyeleten szakorvos helyett csak „szakvizsga nélküli gyakornok” látta el a fiát. Megjegyezte, ő és felesége tizennyolc évig vártak a gyermekáldásra, a fiú a család egyetlen gyermeke volt. Az ügyészség nyomozást rendelt el, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság pedig bekérte a kórháztól az elhunyt kezelésével, műtéti beavatkozásával kapcsolatos összes orvosi dokumentációt, majd orvosokat, nővéreket hallgatott meg, és szakértőket rendelt ki a felelősség tisztázására.

A halálesetet követően Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem klinikai főigazgatója azt nyilatkozta: a klinikán azzal bocsátották el a beteget, hogy másnap menjen el a háziorvosához. Ezt a páciens nem tette meg, pedig az ajánlott kontrollvizsgálattal megelőzhető lett volna a baj. Hozzátette, az ügyeleten az említett napon is dolgozott tapasztalt szakorvos, és ő látta el a beteget.

A klinikán az esetet követően belső vizsgálat indult, melynek során megállapították, hogy többrendbeli mulasztás történt a beteg ellátása során. Scheffer Ferenc és felesége orgona építését tervezi a Kodály Központ koncerttermébe, hogy méltó emléket állítsanak a tragikus körülmények között elveszített fiuknak. A hangszer 200-300 millió forintba kerül, a pénz előteremtéséhez egyes vagyonelemeiket értékesítik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.