Háromezer éves lelet Góliát szülővárosából

Háromezer éves kőoltár került napvilágra Izraelben Gátnak, a filiszteusok városának feltárása során.

MNO
2011. 07. 27. 15:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aren Maeir, a Bar-Ilan Egyetem régészprofesszora 1996 óta irányítja Izrael legnagyobb településdombja, a tel-cafiti lelőhely feltárását, amely Askelón és Jeruzsálem között félúton, Kiriat Gat közelében található. A lelőhelyet Góliát szülővárosával, Gát filiszteus településsel azonosítják – olvasható a The Archaeology News Networkben. A Kr. e. 9. századból származó oltár egy méter magas, fél méter széles és fél méter mély, és alakja sok szempontból hasonlatos a jeruzsálemi szentély oltárához

A filiszteusok, akik a Kr. e. 12. században az Égei-tenger felől, esetleg Krétáról érkeztek, hat évszázadon át Délnyugat-Palesztina földközi-tengeri partsávját és Kánaán déli részét lakták. A biblikus történetírás szerint állandó harcban álltak Izrael törzseivel, főleg Sámson, Saul és Dávid hadakozott sokat ellenük.

„Az oltár ugyan kicsi, ám a lelet rávilágít a két nép közötti kulturális kapcsolatokra” – hangsúlyozta Aren Maeir professzor, aki Sámson történetét hozta fel példaként. A Bírák könyve szerint Sámson halála előtti utolsó hőstettként ledöntötte Dágon isten templomának oszlopait, és az épület maga alá temette őt az ott mulatozó filiszteus főemberekkel együtt. Ugyanakkor a történet része, hogy Sámson filiszteus nőt vett feleségül.

Mint a régész kifejtette, Gát volt a térség legnagyobb városa, míg Kr. e. 830. táján Hazael, Arám királya (Királyok 2. könyve) le nem romboltatta. „Gát eleste volt az évszázad legfontosabb geopolitikai eseménye”
– emelte ki Aren Maeir, hozzátéve, hogy a város lerombolása végzetesen meggyengítette a filiszteusok királyságát, s lehetővé tette a Júdeai Királyság felemelkedését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.