Háromméteres szentjánosbogár a városban

Háromméteres, fából készült szentjánosbogár-szobrot avattak fel Jan Karafiát (1846–1929) kelet-csehországi szülővárosában, Jimramovban, hogy az alkotással tisztelegjenek a Bogárkák című gyermekkönyv írójának munkássága előtt.

MNO
2011. 07. 06. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Josef Urban fafaragó keze munkáját dicsérő művet a város megalapításának 650. évfordulója alkalmából rendezett, nagyszabású ünnepségen leplezték le. A város főterén Jiri Guth-Jarkovskynak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1919 és 1923 közötti főtitkárának tiszteletére is állítottak egy emléktáblát. Jarkovsky annak idején gyakran felkereste a kisvárost – írta a Mladá fronta Dnes című cseh napilap regionális kiadása.

A cseh Andersenként is tisztelt Karafiát Bogárkák című meséje egy kedves szentjánosbogár-család életéről szól. A 135 évvel ezelőtt született könyv még ma is nagy népszerűségnek örvend.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.