„Hátán viszi” színházát a Royal Shakespeare Company

Színes repertoárja mellett saját színházának másolatát is magával vitte New Yorkba a brit Royal Shakespeare Company.

MNO
2011. 07. 03. 11:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit társulat saját stratford-upon-avoni otthonának tökéletes másolatával a fedélzeten indult útnak a szigetországból, hogy New Yorkba érve a Park Avenue Armory nevű, 16 750 négyzetméteres, alternatív művészeti intézményében állítsa fel a különleges poggyászt.

Az épülettel együtt érkező 41 színész és 21 zenész repertoárja öt Shakespeare-darabból áll (Ahogy tetszik, Julius Caesar, Lear király, Rómeó és Júlia, Téli rege), amelyeket július 6. és augusztus 14. között nézhet meg a New York-i közönség. A társulat összesen 44 előadást tart az Upper East Side egyik teljes háztömbjét elfoglaló, hatalmas épületben felállított színházban.

Az eredeti, Erzsébet-korabeli, háromemeletes színház fémszerkezetű mobil változatának színpadát három oldalról öleli körbe a 975 férőhelyen osztozó közönség. Az utazó színház meghittségét jelzi, hogy a legtávolabbi szék mindössze 15 méterre van a színpad sarkától. „Még a legolcsóbb helyen ülő néző is nagyon közel lesz a történésekhez, ami véleményem szerint rendkívül különleges élményt nyújt majd” – mondta Nigel Redden, a munkálatokért felelős Lincoln Center Festival vezetője.

A Royal Shakespeare Company saját műhelyeiben építette meg a különleges színpaddal rendelkező, mozgatható színházat, amelyet végül 34 szállító konténerbe pakolva tett hajóra, a poggyászok mélyén fekvő 400 kosztüm, 15 szakáll, 350 pár csizma és cipő, számos műszemgolyóként használt licsi gyümölcskonzerv és negyvenliternyi művér mellé.

A Londonban és a világ különböző pontjain is rendszeresen fellépő társulat jövőbeli turnéi során is használni fogja a honvágy ellen is hasznos, különleges, mozgó színházat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.