„Határozottan meg kell védeni az ország függetlenségét”

Új államfője van Vietnamnak Truong Tan Sang személyében.

MNO
2011. 07. 25. 12:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 62 éves, a déli Long An tartományból származó új államfő korábban a párt egyik vezető embere volt Ho Si Minh-városban, majd a kommunista párt második embereként a napi ügyek intézéséért felelt. Az elnöki posztért induló egyetlen jelölt a szavazatok 97 százalékát kapta meg hétfőn a törvényhozásban. Az új államfő személyéről már januárban döntött a vietnami kommunista párt vezetése az ötévenként megtartott kongresszuson. Truong Tan Sang Nguyen az elnöki székben Minh Trietet váltja.

Vietnamban az elnöki tisztség jobbára ceremoniális feladatkört jelent. A megválasztását követően Sang azt javasolta, hogy a jelenlegi miniszterelnök, Nguyen Tan Dung egy második ciklusban is vezesse a kormányt, erről várhatóan kedden tesznek bejelentést. Vietnam, noha Ázsia egyik legdinamikusabban növekvő gazdasága, hatalmas kereskedelmi és folyó fizetési mérleghiánnyal küzd, és gyenge valutája mellett a két számjegyű infláció és az emelkedő élelmiszerárak is gondot okoznak.

Ugyancsak komoly problémát jelent, hogy Kína és Vietnam viszonyában évek óta feszültséget okoz néhány sziget – a nyugati médiában elterjedt nevük szerint a Spratly-, illetve Paracell-szigetek – hovatartozása a Dél-kínai-tengeren. A jelenleg kínai ellenőrzés alatt álló szigetekre – amelyek ásványi kincsekben gazdag területek – más környező országok is igényt tartanak. Az új elnök azt hangsúlyozta, hogy „határozottan meg kell védeni az ország függetlenségét, szuverenitását, egységét és területi integritását”, egyúttal igyekezni kell békés úton rendezni a területi vitákat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.