Hírböjtre szólított a szektavezér

A perui lapokban az új elnök beiktatásával kapcsolatos botrányokat taglalták vezető helyen. A brazil Folha de Sao Paulo egyik kiemelt híre annak a felmérésnek az eredményeit ismertette, amelyet az egyneműek házasságáról készítettek. A brazil sajtón kívül a portugál hetilap, az Expresso is foglalkozott az egyik brazil új protestáns szekta vezetőjének különös felszólításával.

2011. 07. 29. 17:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

elcomercio.pe, peru21.pe, larepublica.com.pe, expreso.com.pe – Peru, elpais.com – Spanyolország

Európai idő szerint csütörtök késő estétől Ollanta Humalának hívják a dél-amerikai Peru új elnökét, de több kellemetlen esemény kísérte az elnöki eskütételt. Mint ismert, az elnökválasztás június ötödikén tartott második fordulójában az öt éve még jóval radikálisabb programmal induló, de akkor vereséget szenvedő volt alezredes, Ollanta Humala nyert meglepetésre. Humala mostanra megszelídült, és kifejezetten mérsékelt programmal nyert. Új kormányának összetétele is erre utal, a korábban a limai tőzsdét többször megrengető piacok is megnyugodtak, mert megfelelt nekik a gazdasági miniszter személye, és nagy megelégedésükre a tőzsde vezetője is a helyén maradt.

A második mandátumáról leköszönő elődje, Alan García csak a parlament épületéig ment el, és ott adta át elnöki vállszalagját a parlament elnökének, mert nem kapott biztosítékot a parlamenti pártoktól, hogy nem fütyülik ki, mint 1990-ben, amikor először távozott posztjáról. Ollanta Humala szolgáltatta a következő nagy meglepetést, amikor nem az 1993 óta érvényes Fujimori-alkotmányra tett esküt, hanem az előzőre, amit még 1979-ben hagyott jóvá az akkori alkotmányozói nemzetgyűlés. Martha Chávez, a most 25 éves börtönbüntetését töltő Alberto Fujimori (1990–2000) elnök-diktátor új pártjának képviselőnője ezért meg is zavarta az eseményt, és érvénytelennek nyilvánította az elnöki esküt.

A spanyol El País az új elnökről írt elemzésében azt találgatta, hogy valóban ő lesz-e a volt brazil elnök, Lula da Silva perui „változata”. Beiktatás utáni beszédében Humala mindenesetre hangsúlyozta, hogy hozzá hasonlóan ő is véget akar vetni az ország számos megoldatlan konfliktusát kiváltó szegénységnek.

folha.uol.com.br – Brazília

Az egyik brazil közvélemény-kutató iroda július közepén elvégzett felméréseit idézte csütörtökön a Folha de Sao Paulo. Az Ibope Inteligencia megállapította, hogy az alkotmánybírósági jogkörökkel is felruházott legfelső bíróság (STF) hiába engedélyezte a homoszexuálisok „egybekelését”, a brazilok többségének véleménye (55 százaléka) ellentmond a tisztelt bíróságnak. A megkérdezettek azonos aránya (55) ugyancsak határozottan elutasítja azt a lehetőséget, hogy az egyneműek gyermekeket fogadjanak örökbe.

expresso.clix.pt – Portugália, folha.uol.com.br, estadao.com.br – Brazília

A portugál hetilap is terjedelmes cikkben foglalkozott a befolyásos brazil új protestáns szektával, az Isten Országának Egyetemes Egyházával (IURD). A szekta vezetője, Edir Macedo püspök ugyanis azzal a meghökkentő kéréssel fordult portugáliai híveihez is, hogy tartsanak egy egészen újfajta, vagyis „audiovizuális” böjtöt. Ez abból állna, hogy nemet mondanának a hírekre három héten keresztül, vagyis se a tévében, se a rádióban, sem más formában „nem fogadnának magukhoz” külső információt. Egy kivételt azonban tett, ez pedig az IURD egész napos és természetesen vallásos műsorokat sugárzó digitális tévéje.

Macedo már nem először szólította ilyen böjtre híveit, az előzőt még áprilisban hirdette meg, és most még több követőt akar rábírni a böjtre. De mentesülnek a böjt alól mindazok, akik munkájuk miatt kénytelenek az említett médiumokkal foglalkozni. A második böjti felszólítás is felkeltette a Folha érdeklődését, és megpróbált kapcsolatba lépni Macedóval, de sikertelenül. Macedo ígérete szerint a böjt idején minden őszinte résztvevőt meglátogat az Úr.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.