Hullámsírba kerülnek Hitler helyettesének hamvai

Huszonnégy évvel a halála után felszámolták Rudolf Hess sírját a bajorországi Wunsiedelben.

MNO
2011. 07. 21. 10:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint Peter Seisser egyházi elöljáró a német hírügynökségnek csütörtökön megerősítette, a családdal egyeztetve már szerdán reggel kihantolták a holttestet. Hitler egykori helyettesének földi maradványait a terv szerint elégetik, majd a tengeren szétszórják a hamvakat. „Így akarjuk elejét venni annak, hogy Wunsiedel javíthatatlan egyének zarándokhelyévé váljon” – közölte Seisser. Hesst a náci háborús bűnösök nürnbergi perében életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték.

Több mint negyven évet töltött a berlin-spandaui fegyházban, mielőtt 1987. augusztus 17-én – 93 évesen – öngyilkosságot követett el. Az volt a végakarata, hogy szülei mellé temessék a wunsiedeli temetőben. Röviddel halála után több száz szélsőjobboldali tartott – nem engedélyezett – demonstrációt a bajor kisvárosban, ezért Hess holttestét először egy ismeretlen helyen temették el. Csak a halál után hét hónappal került a tetem a wunsiedeli sírkertbe.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.