Így lehet gyorsan bejutni a leggazdagabbak közé + Képek

Nyugdíjas skóciai házaspáré minden idők legnagyobb európai lottónyereménye.

MNO
2011. 07. 16. 0:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 64 éves Colin Weir és 55 éves felesége, Chris 161,6 millió fontot (csaknem 50 milliárd forintot) nyert a EuroMillions nevű, kilenc európai országban játszott nemzetközi lottójátékon, amelynek főnyereménye 11 hétig halmozódott. A Camelot, a játék nagy-britanniai szervezője a héten bejelentette, hogy a nyertes szelvényt Nagy-Britanniában vásárolták, és ez az eddigi brit – egyben európai – lottófőnyeremény-rekord.

A nyugat-skóciai Largs városkában élő házaspár pénteken állt a kamerák elé. A Camelot által Falkirkben szervezett sajtóértekezleten Chris Weir elmondta: a EuroMillions játékon eddig is nyertek néha „10-20 fontot”, de nem többet. A kedd esti húzást nem is nézték, mert annak időpontja egybeesett kedvenc tévésorozatukkal.



Chris nevetve mesélte, hogy éjfél felé, a hálószobai tévé teletextjén ellenőrizte a számokat – és ezután életük leghosszabb éjszakája következett, mivel a Camelot ügyfélszolgálata addigra már bezárt. Férjével másnap reggel 9-ig ültek álmatlanul az ágyon, akkortól lehetett ugyanis hívni a brit lottócég nyereményigénylő vonalát.

Életük legfontosabb telefonhívását a feleség bonyolította le. Chris Weir elmondta: a vonal másik végén a Camelot alkalmazottja legalább olyan izgatott lett, mint ők, és „egyre magasabb beosztású főnökökhöz” kapcsolták őket, mire végül sikerült igazolni a szelvény kódjai alapján a nyereményigény jogosságát.



A házaspár egy csapásra a legmódosabb felső néhány száz közé került. A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap minden év tavaszán összeállítja listáját (rich list) a leggazdagabb ezer brit becsült vagyonáról, és a májusban megjelent 2011-es összesítés alapján Colin és Chris Weir a 430. helyre kerülne, valamivel David Beckham angol futballsztár és felesége, Victoria mögé és Ringo Starr, a Beatles egykori dobosa elé. Beckhaméknek az idei rich list 165 millió font, Ringo Starrnak 150 millió font vagyont tulajdonított.

A két skót nyugdíjasnak azonban nincsenek nagyon nagyra törő tervei. Azt már elhatározták, hogy két felnőtt, de még egyedülálló gyermeküknek vesznek egy-egy házat, és egy-egy autót is. Maguk pedig most leginkább utazásokat terveznek: a célok között szerepel a kínai nagy fal megtekintése, egy ausztráliai túra, valamint a világ nagy képtárainak felkeresése egyebek mellett Párizsban és Oroszországban.



Fotók: Reuters

Mindezt ezek után néhány órányi jövedelmükből ki tudják majd fizetni, a 161,6 millió fontos nyeremény egyetlen napi kamata ugyanis megközelíti a tízezer fontot. Az eddigi legnagyobb brit lottófőnyereményt tavaly októberben vette fel valaki, aki 113 millió fontot nyert ugyancsak a EuroMillions-játékon, de az akkori nyertes nem fedte fel kilétét a nyilvánosság előtt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.