Ilyen aukció még nem volt

Tematikus aukciót tartanak július 16-án a balatonfüredi Vaszary Villában, az árverés központi témája a Balaton. Az aukciót jótékonysági estély követi, a fogadás bevételét csángó gyerekek balatoni üdültetésére ajánlják fel a szervezők.

MNO
2011. 07. 05. 16:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balatonfüred az utóbbi években fontos kulturális központjává vált a térségnek, jelentős fejlődésen ment keresztül. Európai uniós forrásból felújítottak három múzeumot, valamint az EU soros magyar elnöksége kapcsán négy uniós rendezvényt is tartottak a városban. A Pintér aukciós ház a város vezetésével közösen úgy döntött, hogy ezért Füreden tartja meg az első magyarországi, Balaton-tematikájú aukcióját – mondta el Pintér Péter, a galéria vezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Az árverésen kétszáz művész közel háromszáz műve kerül kalapács alá, majd szintén hagyományteremtő szándékkal tartják meg a jótékonysági estélyt.

Az aukción a 18. századtól napjainkig számos művész alkotására lehet majd licitálni, és megvételre kínálnak majd olyan műtárgyakat is, amelyeket kortárs művészek kifejezetten erre az alkalomra készítettek. A legkisebb értékű műtárgy 30 ezer forintról, a legmagasabb pedig 16,5 millió forint kikiáltási árról indul. Az árverést Viktor Menshikov neves műgyűjtő vezeti le.

A Balaton egyik legelegánsabb eseményének ígérkezik az aukciót követő, este tíz órától kezdődő jótékonysági estély. A bál fővédnökségét Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, védnökségét pedig Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes vállalta magára. Az est háziasszonya Miklósa Erika operaénekesnő lesz – mondta el Doncsev András, Balatonfüred alpolgármestere.

„Az estélyt hagyományteremtő céllal rendezzük meg, és szeretnénk vele alkalmat kínálni a politikai élet, a művészvilág, a gazdasági szféra és a civil szereplők kötetlen találkozására” – fogalmazott az alpolgármester. Éppen ezért az eseményt a hagyományos Balatonfüredi Művészeti Fesztivál ideje alatt tartják, de július 16-án reggel fut be a Kék Szalag vitorlásverseny mezőnye is. Egy héttel később, július 23-án rendezik meg a 186 éves hagyományokkal rendelkező füredi Anna-bált, így a rendezvény méltó helyre kerül a nyári balatoni kulturális pezsgésben.

Az aukciónak és az estélynek helyet adó Vaszary Villa 2010-ben nyílt meg egy 1,7 milliárd forintos uniós beruházás részeként, amelynek során Vaszary Kolos hercegprímás 1892-ben épült nyaralójából, a későbbi szovjet tiszti üdülőből rangos kiállításoknak helyet adó művészeti központ létesült.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.