Ilyen engedélyre még nem volt példa + Képriport

Budán Chopin-szobrot, Varsóban pedig – a Lazenski királyi parkban, a Chopin-emlékmű közelében – Liszt-mellszobrot állítanak a Liszt-évhez és a tavalyi Chopin-évhez kapcsolódva. Az alkotásokat hétfőn mutatták be Budapesten.

MNO
2011. 07. 25. 19:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budai Várban tartott bemutatón a több zenei eseményt is szervező Zeneszalon egyik alapítója, Práczky István kiemelte: 2005 óta módszeresen dolgoznak azon a sorozat másik alapítójával, Szilasi Alex zongoraművésszel, hogy a romantikus szalonkultúrát felújítsák. Chopin és Liszt a szalonmuzsikálásban kitüntetett szerepet játszott a XIX. században – hangsúlyozta Práczky István. Szilasi Alex az MTI-nek felidézte, hogy egyszer a párizsi utcákat róva a Luxemburg-parkban pihent meg, véletlenül Chopin mellszobra mellett.

„A romantikus, allegorikus nőalakkal díszített posztamensre helyezett bronz portré nagyon megragadott. Így különösen meglepődtem, amikor 2010-ben Waldemar Dabrowski, a Chopin-év programjainak vezetője, a Teatr Wielki, a lengyel Nemzeti Opera főigazgatója, volt kulturális miniszter a születésnapi koncerteket követően nemcsak a Chopin-útlevéllel, hanem e szobor pontos másolatával ajándékozott meg” – mondta a zongoraművész. Hozzátette: úgy érezte, hogy az ajándék, Boleslaw Syrewicz alkotása valamilyen parkban méltóbb helyen lenne, mint a kertjében, így Práczky Istvánnal felajánlották a romantikus portrét a budavári önkormányzatnak. A Chopin-mellszobrot így a budai Horváth-kertben állítják fel ősszel.

Szilasi Alex megjegyezte, hogy a budai és a varsói várnegyed között létrejött testvérkerületi kapcsolat eredményeképp a varsóiak számára Gerő Katalin szobrászművész készített egy hasonló méretű bronz Liszt-portrét, amelyet a tervek szerint augusztus 13-án állítanak föl, méghozzá a Lazenski királyi parkban, a Chopin-emlékmű közelében. Mint kiemelte, még sosem volt példa arra, hogy engedélyezzék egy másik személyiség szobrának felállítását a Chopin-emlékműhöz közel.

René Roudaut, Franciaország magyarországi nagykövete bejelentette, hogy a Liszt-mellszobor másolatát a Luxemburg-parkban szeretnék elhelyezni, így ezen a helyen is egymás közelében lehet a két művész barát emlékműve.

Nagy Gábor Tamás budavári polgármester is a két virtuóz mély lelki kapcsolatát emelte ki, hozzátéve, hogy a Chopin-, majd Liszt-év nem marad kampány, azok az értékek, amelyeket a zeneszerzők képviseltek, és amelyeket e szobrok is közvetítenek, erőt adnak a mai nemzedékeknek. Szilasi Alex 2001 óta a francia Édition Fuzeau által indított Chopin fakszimile összkiadás vezető szerkesztője. Számos kutatást végzett a romantikus hangszerek, főként a Chopin által kedvelt Pleyel-zongorákkal kapcsolatban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.