Ilyen még nem volt: kar nélkül kapott jogosítványt

Történelmet írt az a 33 éves madridi fiatalember, aki Európában először szerzett jogosítványt úgy, hogy hiányzik a vezetéshez nélkülözhetetlen egyik legfontosabb dolog, a két felső végtag összehangolt mozgása.

2011. 07. 19. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

De David Rivas erős akarattal a mozgáskorlátozottaknak létrehozott baszkföldi Basauri autós iskolában felül tudott kerekedni ezen akadályon is, és a kiállított jogosítvány szövege szerint a lábaival hajthatja és kormányozhatja különleges járművét. A fiatalember ugyanis jobb kar nélkül született, a bal pedig alig negyven centis. Márciusban kezdte a gyakorlati oktatást a Basauriban, és átlagosan naponta tíz órát is vezetett.

Az első vizsgán azért nem ment át két hete, mert nem vett figyelembe egy elsőbbségadásra kötelező táblát. Vasárnap, a második vizsgán nagyon próbára tették, mert 50 percig kellett bizonyítania a legváltozatosabb helyeken és helyzetekben – például a legnagyobb bilbaói dugó közben is –, viszont állta a sarat. Nem okoz neki nehézséget a biztonsági öv bekapcsolása sem. Így már teljesnek érzi az életet, hiszen van munkája, sőt barátnője is, és már nem sok elérendő célja maradt. De még nem vesz magának saját kocsit, mert potom 30 ezer euró kellene a jogosítványnak megfelelő átalakításhoz.

(elpais.com, deia.com – Spanyolország)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.