Íme, ki mikor úszik a sanghaji vizes világbajnokságon

Az úszás szerelmeseinek ínyére való szakaszához érkezett a sanghaji vizes világbajnokság. A Magyar Nemzet Online összegyűjtötte, a most vasárnaptól jövő vasárnapig tartó héten mikor és melyik magyar sportolónak „kell” szurkolni. Az alaphangot megadta Gercsák Csaba magyar idő szerint szombat hajnalban, a nyílt vízen szerzett 25 km-es (!) bronzérme, jöjjenek hát a többiek!

2011. 07. 24. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig a vízilabda, a hosszútávúszás, a torony- és műugrás, valamint a mű- és szinkronúszás eseményeiben gyönyörködhettünk a sanghaji vizesvébé-beszámolók során, de most „sávos” medencébe ugrunk! Gercsák Csaba máris jó példát mutatott a tempózók előtt: a reflektorfénytől távol, a nyílt vízen megrendezett 25 kilométeres versenyen harmadikként ért partot – alig 3-4 karcsapással lemaradva az ezüstéremről. Vélhetően Risztov Évától is kaptunk volna valami szép ajándékot néhány napja a nyílt vízből, ha igen furcsa körülmények között ki nem zárják. A medencében javíthat 800 és 1500 méteren is akár. De ne szaladjunk (ússzunk) ennyire előre még, az MNO összegyűjtötte, a kínai úszó- és vízilabdavébé további eseményei közül mikor várható a legnagyobb valószínűséggel magyar siker – éremszerzés vagy döntős úszás. A 20-20 női, illetve férfi, medencés úszószám esetében – mától – szinte mindig szoríthatunk magyar versenyzőnek, de hogy pontosan kinek, mikor és melyik számban, íme.

Naponta hajnali 3-tól előfutamok, déltől döntők

Magyar idő szerint hajnali 3-tól fél 7-ig már bemutatkozott az előfutamok során – sorrendben – Dara Eszter (100 m pillangó), Kis Gergő (400 m gyors), Verrasztó Evelyn (200 m vegyes), Kapás Boglárka (400 m gyors), Gyurta Dániel és Molnár Ákos (100 m mell), valamint a 4x100 m-s női gyorsváltó. A döntők (sok induló esetén néhány elődöntő is) minden nap magyar idő szerint déltől kerülnek sorra, így láthatjuk vasárnap 12 órától újra a hajnaliakat, éremért úszni közülük Kist, Kapást és a női gyorsváltót, amennyiben döntőbe verekedik magukat. A versenyek 2 órakor véget érnek. Hétfőtől sem lazulhatunk. Ha a kínai délelőttöt jól abszolválja, eredményeket várhatunk a déli harangszóval medencébe ugró pillangós Dara Esztertől, Verrasztó Evelyntől és a Gyurta, Molnár mellúszóduótól.

Kedden jön Cseh László és a Phelps-utódnak is kikiáltott Biczó Bence 200 méter pillangón (még csak a döntőbe jutásért), Risztov egyik medencés száma, az 1500 gyors, valamint Bernek Péteré, a 100 m hát. Szerda: a harmadik futamban jöhet Cseh és Biczó, Mutina Ágnes és Verrasztó Evelyn pedig 200 gyorson mutathatja meg, mit tud. Kis Gergő és a kisebbik Gyurta (Gergely) 800 gyorson úszhat, ha eljut a fináléig a kedd reggeli elődöntő után, a nap pedig néhány magyar érdekeltségű elődöntővel zárul. Csütörtökre fordulva aztán rögtön a második futamban jön egy Cseh-döntő (200 m vegyes), s ha Verrasztó Dávid is kirobbanó formában van, két fiunkért szoríthatunk a számban. Kozma Dominiknak kis esélye van arra, hogy a 100 méteres férfi gyors döntőjébe verekedje magát, de az 1 percnél is rövidebb úszás akkor is látványos lesz, ha egyik pálya rajtjánál sem virítanak nemzeti színeink. Rögtön utána viszont Jakabos és Hosszú Katinka úszhat a 200 vegyes fináléjában, majd Gyurta Dániel repeszthet egy nagy hajrát a 200 méteres mellúszás elődöntőjében. A nap utolsó döntőjén, 2 óra tájban jönnek leányaink a 4x200 méteres gyorsváltóban, ahol bármi megtörténhet!

Hétvégi program

A hosszú hétvége kezdetén, péntek délben talán látjuk a rajtkövön Verrasztó Evelynt (100 m gyors), Bernek Pétert a hosszabbik hátúszószámban (200 m), Gyurta Dániel aranyesélyes fináléját (200 m mell) és 4x200 méteres férfi gyorsváltónkat. Szombaton – ha túljutunk Szerbián két nappal korábban –, az úszófinálék (Dara Eszter – 50 m pillangó, Verrasztó Evelyn – 200 m hát, Risztov Éva – 800 m gyors) után döntőzhet a férfi vízilabda-válogatott, ha elvérzik a mumus ellen, akkor kora délelőtt játssza a bronzmeccset. Vasárnap a húsleves mellé Cseh és Verrasztó csobbanhat 400 vegyesre, majd Gyurta Gergelyért és/vagy Kis Gergőért szoríthatunk az 1500-as gyorsdöntőn. A csattanót az adná meg, ha Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna is ott lennének a 400 vegyes döntőjén, előbbi pedig megvédené két éve szerzett elsőségét.

Az éremtáblán már egy bronzérmünkkel is viszonylag előkelő helyen vagyunk az első húsz nemzet között, de ha Gyurta Dániel, Hosszú Katinka, Cseh László és még néhányan hozzák, amit edzőik titkos jegyzetfüzetében sajnos mi nem láthatunk, akár túl is szárnyalhatjuk a 2009-es, római 2 aranyat, 1 ezüstöt és 3 bronzot!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.