Innen már csak felfelé vezethet az út?

Osztrák gazdaságkutatók számításai szerint elérte mélypontját az európai építőipari visszaesés.

MNO
2011. 07. 18. 13:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén még csökken az összesített teljesítmény, de egyes országokban már megindul a fellendülés – derül ki az osztrák WiFo gazdaságkutató intézethez tartozó Euroconstruct építőipari kutatóintézet hétfőn közzétett jelentéséből.

Az európai építőipar teljesítménye 2011-ben az előző évihez képest 0,4 százalékkal csökken. Elsősorban a lakásépítéseket veti vissza a pénzügyi és gazdasági válság elhúzódó hatása. Az új lakásépítések száma az osztrák kutatóintézet számításai szerint 2007 óta csaknem 40 százalékkal csökkent Európában. Az intézet 2013-ra 1,5 millióra becsüli a kiadott lakásépítési engedélyek számát, szemben a 2007-es 2,4 millióval.

Az idén néhány európai országban, elsősorban az északi régiókban már megindult az építőipari fellendülés. Lengyelországban 12,8 százalékos, Norvégiában 5,9 százalékos, Svédországban 5 százalékos, Finnországban 4 százalékos, Dániában 3,1 százalékos növekedést vár az intézet.

Az ágazat számára legfontosabb országokban is megindul a növekedés: Németországban 1,7 százalékos, Franciaországban 2,7 százalékos növekedésre lehet számítani. Mindez azonban nem lesz elegendő a többi országban várható visszaesés ellentételezéséhez.

Spanyolországban és Írországban 15 százalékos, Portugáliában 6,3 százalékos, Nagy-Britanniában 2,2 százalékos, Magyarországon pedig 3 százalékos csökkenés várható. Ausztriában az építőipari teljesítmény stagnálását várja az osztrák kutatóintézet.

Az építőipar 8,2 milliárd eurós termelési értéke 10,5 százalékkal marad el a 2008-as szinttől. Jövőre viszont a lakásépítési engedélyek növekvő száma alapján már enyhe javulásra lehet számítani a kutatók szerint. Az idén 38 800 lakásépítési engedély kiadása várható Ausztriában, ami 3 százalékos növekedés a tavalyihoz képest.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.