Ismét felbukkant Romániában a nyugat-nílusi vírus

Az idén először egy 37 éves nőnél bukkant fel Romániában a nyugat-nílusi vírus, amely tavaly többtucatnyi embert fertőzött meg – jelentette csütörtökön a román média.

MNO
2011. 07. 21. 14:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mediafax hírügynökség szerint a Galac megyei nőt július elején szállították kórházba súlyos állapotban agyhártyagyulladással, de jelenleg kielégítő az állapota. Az analízisek eredményei most váltak ismertté, és kiderült, hogy a nő a szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi vírussal fertőződött meg.

Molnár Géza, az egészségügyi miniszter tanácsadója elmondta: a vírus az idén a várakozásokhoz képest később bukkant fel, s nem lehet megjósolni, hogy továbbterjed-e. Hangsúlyozta, hogy egyelőre csak egyedi esetről van szó, nem járványról.

A tanácsadó kiemelte, hogy a nyugat-nílusi vírust egy bizonyos szúnyogfajta terjeszti, és a betegség nem terjed emberről emberre. Romániában általában a déli és délkeleti vidéket érinti, ott folyik a Duna, amelynek árterületén ez a szúnyogfajta él. Tavaly Romániában 57 személyt fertőzött meg a vírus, öten vesztették életüket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.