Ismét van áramuk a fehéroroszoknak

Szombat éjszaka megindult az orosz áramszállítás Fehéroroszországnak.

MNO
2011. 07. 03. 9:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fehérorosz Belenergo pénteken, határidő előtt átutalta az orosz Inter RAO EESZ konszernnek az orosz áramszállításokból felhalmozódott adóssága harmadik, utolsó részét – jelentette be pénteken Minszkben Ljudmila Zenykovics, a fehérorosz energetikai miniszter asszisztense.

A harmadik törlesztőrészlet 611 millió rubelt tett ki, és július 5-én lett volna esedékes. Minszk most arra számít, hogy a leállított orosz szállításokat az Inter RAO 2-3 napon belül felújítja, de szombaton már csodálkozásának adott hangot, hogy a szállítások még nem kezdődtek meg. Az orosz exportőr szerdán nulla órakor leállította az elektromos energia szállítását Fehéroroszországnak, amint azt kedden előre bejelentette. A fehérorosz Belenergo ugyanis február óta (az áramot adó erőmű több mint egy évig tartó felújítása után akkor újították fel a szállításokat) 1,5 milliárd rubel adósságot halmozott fel.

Ahogyan az orosz sajtó írta, a szállítások szerdai leállítása a „szappanopera” harmadik felvonása volt: az Inter RAO a fizetések elmaradása miatt június 9-én 50 százalékkal csökkentette az áramszállítást, és csak június 13-án újította fel, amikor megállapodás született az adósság törlesztéséről. Ennek értelmében Minszknek július 5-ig több részletben kellett volna kifizetnie 1,5 milliárd rubeles felhalmozódott adósságát, s 13-án megérkezett az első részlet is.

A június 20-án esedékes második részletet azonban Minszk nem utalta át. Az orosz fél már jelezte a szállítások leállítását, de újabb tárgyalások nyomán beleegyezett a határidő június 27-ig való meghosszabbításába. A Belenergo ezt a határidőt is elmulasztotta, ezért az Inter RAO kedden ismét jelezte, hogy leállítja a szállításokat, s az előre jelzett időpontban, szerdán 0 órakor meg is tette ezt. Minszk arra hivatkozott, hogy egyelőre nem tud erre valutát találni.

Kért ugyan hitelt erre egy Fehéroroszországban tevékenykedő orosz banktól, de a bank csakis az orosz Központi Bank garanciájával lett volna hajlandó hitelezni, a Központi Bank azonban elzárkózott ettől, s ezt azzal indokolta, hogy Minszknek – amint ez a gazdasági adatokból látható – van elegendő valutája adóssága törlesztésére.

Végül Minszk Ljudmila Zenykovics elmondása szerint mind a második, mind a harmadik részlet kifizetésére az orosz Szberbank fehéroroszországi leánybankjától, a BPSZ Banktól vett fel hitelt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.