IV. századból származó „wellness központot” fedeztek fel

Padlófűtéses római fürdőt fedeztek fel régészek Szófiában. Az antik intézmény részei a bolgár főváros földalattijának építési munkálatai során kerültek felszínre – adta hírül a 24 Csasza című bolgár napilap szerdán.

MNO
2011. 07. 20. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A valószínűleg a IV. századból származó, huszonöt négyzetméteres fürdőt Waleria Noewa régész „antik wellness központnak” nevezte, az ókori Rómában üzemelő nyilvános fürdőkkel ellentétben ugyanis a szófiai szolgáltatásait igénybe vevő vendégeknek fizetniük kellett.

További érdekesség a létesítmény egyik terme alatt megtalált üveggyár, amely az óvárosban üzemelt, holott akkoriban a hasonló termelőüzemek csak a város falain kívül működhettek. Ez is azt mutatja, hogy ezen a területen már az ókorban is megszegték a törvényeket – tréfálkoztak az ásatáson dolgozó régészek a lap tudósítása szerint.

A mai bolgár főváros a Konstantinápolyba (Isztambulba) vezető útvonal egyik fontos állomása volt. Területén sok, a trákok és a rómaiak idejéből fennmaradt régészeti jelentőségű nevezetesség található.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.