Jókedv a parketteken?

Óvatos emelkedéssel kezdhetik a pénteki kereskedést az irányadó nyugat-európai tőzsdeindexek, miután a befektetők igyekeznek megemészteni a csütörtök késő este elfogadott újabb görögországi mentőcsomagot, illetve a figyelem egyre inkább az amerikai adósságválságra terelődik át.

MNO
2011. 07. 22. 6:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az IG Markets elemzői szerint a londoni FTSE-100 0,54 százalékos, a frankfurti Xetra-DAX 0,48 százalékos, míg a párizsi CAC-40 0,60 százalékos erősödéssel nyithat. Az euróövezeti országok állam- és kormányfői csütörtökön késő este állapodtak meg a Görögországnak nyújtandó újabb, 109 milliárd euró értékű mentőcsomagról. A közös zárónyilatkozat szerint Görögország számára 109 milliárd euró többletfinanszírozást jelent az új nemzetközi támogatási program. A programban az Európai Unió intézményei mellett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is részt vesz. A magánszektor részesedése eléri a 37 milliárd eurót. Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök azt is bejelentette, hogy tíz év alatt a bankok mintegy 135 milliárd euróval járulnak majd hozzá az adósság csökkentéséhez. Van Rompuy a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a támogatás a gyakorlatban adósság-visszavásárlást is jelenthet. A zárónyilatkozat megerősíti azokat a korábban már kiszivárgott változásokat, amelyek szerint a kamatok a jelenlegi 4,5 százalékos szintről 3,5 százalékra csökkennek, a futamidő pedig 7,5 évről legalább a duplájára, 15 évre emelkedik, de szükség esetén akár 30 évig is terjedhet. Pontosabb részleteket péntekre ígért az Európai Bizottság elnöke.

Az Atlanti-óceán túlpartján mindazonáltal folytatódnak a tárgyalások az adósságplafon megemeléséről és a költségvetési hiány lefaragásáról. Csütörtökön olyan hírek jelentek meg a sajtóban, hogy közel állnak a megállapodáshoz a republikánus és demokrata képviselők. Jay Carney elnöki szóvivő azonban sietett leszögezni: „Nincs megállapodás. Nem állunk közel a megállapodáshoz.” Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tárgyalások továbbra is zajlanak. Csütörtökön a londoni FTSE-100 0,79 százalékos emelkedéssel 5899,89 ponton, a frankfurti Xetra-DAX mutató 0,95 százalékos erősödéssel 7290,14 ponton, míg a párizsi CAC-40 index 1,66 százalékos növekedéssel 3816,75 ponton zárt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.