Jól teljesített a héten a BUX

Vegyesen szerepeltek a vezető részvények az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén, a részvényindex 2,02 százalékos növekedéssel, 22 830,37 ponton zárta a hetet.

MNO
2011. 07. 03. 8:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt héten a vezető részvények közül az OTP teljesített a legjobban: papírjainak árfolyama 7,12 százalékkal került feljebb az egy héttel korábbi árához képest.

A Mol piacát a héten főként az eladók dominálták, a papírok 0,47 százalékkal gyengültek egy hét alatt. Az elemzők szerint az olajipari cégpapírok megítélésének minden bizonnyal nem tesz jót az INA körüli egyre növekvő feszültség sem.

A héten a Magyar Telekom erősödött, a Richter gyengült, az Egis árfolyama nem változott. A forgalom valamelyest emelkedett ugyan az elmúlt héthez képest, de a piaci aktivitás még mindig alacsony. A múlt héten közel 67,95 milliárd forint értékben születtek üzletek a részvénypiacon az előző hét 65,9 milliárd forintos forgalma után.

A hét elején a nemzetközi piacokat óvatos bizakodás, majd a hét második felében megkönnyebbülés jellemezte a görög parlament szavazásának eredményét követően, amely szerint sikerült a megszorítások menetrendjéről és a privatizációról megegyezni. Eközben a német pénzintézetek is hozzájárultak legalább 2 milliárd euró értékű görög államkötvény megújításához. Ráadásként kedvező makrogazdasági adatokról érkeztek hírek a tengerentúlról, így folytatódott a néhány napja megindult emelkedés a tőzsdéken.

A hazai piac azonban lemaradt, ennek oka elsősorban a Mol gyenge szereplése volt. A görög parlament szerda délután szavazta meg a 28,4 milliárd euró összértékű költségvetési megszorításokat tartalmazó törvénycsomagot, majd csütörtökön a részletes megvalósítási tervekre is igent mondott – ezzel megnyitva az utat az IMF–EU mentőcsomag következő 12 milliárd eurós részletének a folyósítása előtt.

A BÉT-en a vezető részvények közül a hét vesztese a Richter volt: részvényeinek árfolyama 1,2 százalékkal, 35 965 forintra csökkent, forgalma 5,2 milliárd forint, az összforgalom 7,6 százaléka volt. A Mol-részvények árfolyama 0,47 százalékkal, 21 300 forintra esett, forgalmuk az összforgalom 26,86 százalékát tette ki, 18,25 milliárd forint volt. Az OTP-papírok ára 7,12 százalékkal, 6020 forintra nőtt, a heti részvénypiaci forgalomból az OTP 55,47 százalékkal részesedett 37,7 milliárd forintos adásvétellel. A Magyar Telekom 1,55 százalékkal drágult, 590 forinton zárt pénteken, forgalma a héten 4,12 milliárd forintot tett ki, a teljes forgalom 6,07 százalékát adta.

Az Egis árfolyama nem változott, 19 700 forint volt, a heti adásvétel az Egisből mindössze 260,6 millió forint volt. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX egy hét alatt 0,02 százalékkal nőtt, 1812,82 ponton áll.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.