Kamerákkal védenék a köztéri szobrokat

Nagyváradon biztonsági kamerákkal védenék a köztéri szobrokat és emlékműveket a rongálóktól – adta hírül a Krónika című újság.

MNO
2011. 07. 22. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kolozsváron megjelenő lap pénteki számában tudósított arról, hogy Biró Rozália, a város alpolgármestere bejelentette: helyreállítják az utóbbi hónapokban megrongált emléktáblákat. A lap szerint az elmúlt időszakban többtucatnyi magyar vonatkozású emlékművet rongáltak meg ismeretlenek.

Az alpolgármester szerint ha a megkárosítottak között akár csak egy is lenne, amely román személyiségnek állít emléket, elhihetnék, hogy csak színesfémtolvajok vagy felelőtlen suhancok tetteiről van szó, de sajnos ez nincs így, ezért világos, hogy a magyar közösség ellen irányuló támadásként értelmezhetők a rongálások – idézi a lap az alpolgármestert.

Elsőként a Garasos hídra elhelyezett emléktáblát állítják helyre, amelynek a bronzdíszítését szerelték le korábban ismeretlenek. A következő hetekben Ráduly Béla emléktábláját, József Attila szobrának talapzatán pedig a betűket állítják helyre. A Nagyváradi AC egykori egyszeres román és magyar labdarúgó bajnokcsapat emlékére állított szobor méretes bronzelemét pedig alumíniumból készíti el Deák Árpád szobrászművész, hogy kevésbé legyen vonzó a vandálok számára. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tervei szerint a jövőben biztonsági kamerákkal védenék a veszélyeztetett váradi köztéri szobrokat és egyéb emlékműveket – írta a Krónika.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.