Káprázat: csoportelső és vb-negyeddöntős a Kemény-legénység + Képek

Alaposan ráijesztett Kemény Dénes vízilabda-válogatottjára Spanyolország a kínai vízilabda-világbajnokság záró csoportmeccsén, amely az első negyedben öt gólt szórt Nagy Viktor kapujába. Mivel azonban a félidőben rendbe jött a védekezés, támadásban pedig végig káprázatosak voltak a legények, a spanyoloknak esélyük sem volt Madarasék ellen. Így csoportelsőként készülhetünk a július 26. reggeli negyeddöntőre Kanada vagy az USA ellen.

2011. 07. 22. 10:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar idő szerint délelőtt 11 órakor ugrott medencébe a magyar férfi vízilabda-válogatott a sanghaji vizes vébé pólótornájának harmadik csoportfordulójában. A tét az A csoport első helyének megszerzése volt – a magyar, spanyol, montenegrói, kazah kvartett győztese egyenes ágon kvalifikálja magát a 16 csapatos torna negyeddöntőjébe, a második és a harmadik helyen végző pedig keresztbe játszik még egyet – várhatóan – Ausztráliával és Romániával, a B csoport ezüst- és bronzérmesével a legjobb 8 közé jutásért.

Vad matek

Ahhoz, hogy a július 24-i „pótnapon” hazánk csapata pihenhessen és a tévé előtt készülődhessen a Kanada–USA mérkőzés győztese ellen, Spanyolország ellen kellett felvenni a harcot. A mostani ellenfélnél papíron semmiképpen nem jobb nálunk, aktuális formája alapján pedig bizakodhattunk; a második fordulóban kikapott attól a Montenegrótól, amelyet Kemény Dénes alakulata a nyitónapon – erős bírói szembeszélben – megvert. A feltérképezést segítette, hogy Madaras Norbert az olasz Reccóban együtt játszik Molinával és Perronéval, Varga Dániel Garciával – és a spanyoloknál most mellőzött Szirányi Balázzsal –, Varga Dénes pedig Xavit ismeri közelebbről. A csoport eddigi eredményei miatt számunkra jó lehetett egy egygólos vereség is az áhított első helyhez, de a 2-3 gólos kudarcot mindenképpen el kellett kerülnünk a nehéz ágra kerülés ellen – az idősebbik Varga, Dániel is azt mondta a válogatott hivatalos honlapjának: Spanyolország az első vagy a harmadik helyre fog „gyúrni”, az eredmény meccs közbeni alakulása függvényében.

Az első ráúszásnál Varga Dénes vereséget szenvedett, Garcia pedig egyből vezetéshez juttatta a spanyolokat (0-1). Hárai ettől felpaprikázódott, és egy oldalirányú elúszással, svédcsavarral egyenlített (1-1). Potyogtak a gólok, Molina révén megint a spanyoloknál az előny (1-2), s még egy perc sem telt el. Kisvártatva emberelőnybe kerültünk, s a támadás végén kapufára verődő lövésnél megint Hárai volt szemfüles (2-2). Pérez az ellentámadásból azonban megint vezetéshez juttatta övéit. Újabb magyar előny – Madaras váltotta gólra jobbról (3-3). Előny a túloldalon – ember- és gólelőny, megint a „jó öreg” kétajtós szekrény, Ivan Perez (3-4). Öt perc alatt az ötödiket is (3-5) megkaptuk, kellett is Varga Dénes gólja „cimbalomszögből” (4-5). A negyed végére az elbizakodott ibériaiak elég merész dolgokat engedtek meg maguknak támadásban, így még sikerült egyenlíteni Hárai Balázs révén (5-5).



Vezetés vérveszteséggel

A második negyed ott kezdődött, ahol az első abbamaradt: Hárai volt ügyes, s miután kiharcolt egy büntetőt, Kiss Gergely első góljával először vezettünk (6-5). A horvát–azeri bírópáros ekkor mindent bevetettek az egalizálásért, két magyart állítottak ki a túloldalon, Perez így ember nélkül pöckölt Nagy Viktor kapujába, két méterről (6-6). Az emberhátrányos védekezés gyakorlása nem érhetett véget (6-7). Szerencsére nem figyeltek oda a spanyolok a hosszú saroknál ólálkodó Szivósra, aki nagy erővel húzta be az újabb egyenlítő találatot (7-7). Madaras révén vezettünk másodízben (8-7), de Perrone elképesztő kapufás gólt ragasztott (8-8). Egy jól kivédekezett kék sapkás akció után Hosnyánszky sem kisebbel jelentkezett (9-8), s bár Gór-Nagy Miklós kipontozódott hátul (három 2 perces kiállítást gyűjtött be), nyertük a félidőt.

A félidőben Kemény Dénes rendbe rakhatta a védelmet, öt spanyol támadásból mindössze egy gólt kaptunk (9-9), amit Madaras büntetett „vissza” (10-9). A kézzel fogható feszültségre jellemző, hogy a meccs kétharmadánál először vezethettünk volna kettővel, de ekkor Varga Dénes kezéből – emberelőnyös helyzetben – kicsorgott a labda, és Biros is borzalmasan hajtott végre egy ejtést… Ugyanő javította a hibát háromtámadásnyival a 3. negyed vége előtt, Kiss Gergely átemelése után, ujjheggyel (11-9). És ekkor úgy tűnt, feladták a spanyolok, jöhetett az utolsó negyed.



(Fotók: Reuters)

Csak papíron szoros

Jött a negyedik ráúszás, elhoztuk a labdát. A védekezésünk most már igen megnyugtató volt, a még megnyugtatóbb, háromgólos vezetés azonban eléggé lassan született meg, három perc is kellett Biros kilencedik vébétalálatához (12-9). Azért csak lőttek egyet a spanyolok is (12-10), de ekkor már csak alig 4 perc volt hátra – az erejükből mindössze annyira futotta, hogy felzárkózzanak a végén mínusz egyre.

Győzelmével Magyarország Montenegró és Spanyolország előtt megszerezte az A jelű kvartett első helyét, ahol vagy Kanadával játszunk július 26-án a negyeddöntőben, vagy megismétlődik a pekingi olimpia döntője az USA válogatottja ellen – aztán jöhetnek a szerbek az elődöntőben!

MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 12-11 (5-5, 4-3, 2-1, 1-2)
Magyar gólszerzők: Hárai 3, Madaras 3, Biros 2, Hosnyánszky 1, Kiss Ge. 1, Szivós 1, Varga Dé. 1

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.