Kapsz 5000 eurót is, ha kiköltözöl a városból

A spanyol ABC érdekes hírre bukkant az ausztrál sajtóban, mert talált egy megoldást az elnéptelenedő vidék benépesítésére, és az egyre zsúfoltabb nagyvárosok feszültségének csökkentésére. Jelentős összeggel támogatja azokat a lakosokat, akik hajlandók vidékre költözni a nagyvárosokból, ahol egyre drágább és feszültebb az élet.

2011. 07. 02. 11:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új-Dél-Wales állam vezetése ezzel a nagyszabású kísérlettel próbálja növelni a dél-ausztráliai állam (nagy)városainak – Sydney, Newcastle és Wollongong – élhetőségét, enyhíteni a közlekedés nehézségeit és kihasználni, hogy lakatlan a földrésznyi ország területének túlnyomó része. Az állam kormányzata ahhoz a feltételhez is köti a több mint 5000 eurónak megfelelő 7000 ausztrál dollár kifizetését, hogy az önként jelentkezők adják el városi házukat, és költözzenek a belső területen legfeljebb 600 ezer ausztrál dollárnak – 440 ezer eurónak – megfelelő értékű házba.

Július elsejétől kezdődik a kísérleti program, amelyre az állam 35 millió eurónak megfelelő összeget szán az adófizetők pénzéből. Főleg arra számít, hogy a fiatalok meg a bevándorlók indulnak meg, akik egyelőre jobban szeretnek a városban élni. Ausztrália 22 millió lakosának többsége a part menti nagyvárosokban él. Az évek, évtizedek során például Sydney lakossága 4,5 millióra duzzadt, és a statisztikusok előrejelzései szerint a következő harminc évben további 40 százalékkal többen lakják majd. A lakosok viszont már most arra panaszkodnak, hogy tarthatatlanul drága az élet ezekben a városokban.

(abc.es)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.