Kétezer éves leletet találtak

A Második Templom korából (Kr.e. 516–70) származó, több mint kétezer éves arany ékszert találtak a Jeruzsálem óvárosában folytatott ásatások során.

MNO
2011. 07. 25. 5:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tiszta aranyból készült csengettyűre Kelet-Jeruzsálem Szilván nevű palesztin negyedében találtak rá egy ókori vízvezetékben – közölte az izraeli ókori intézet. A régészek szerint a csengettyűt feltehetően a templom egyik főpapja veszíthette el, miután a biblia szerint a főpapok viselték a ruha szegélyére erősített, a hatalmat, magas rangot jelző arany csengettyűt. De az is lehet, hogy tehetős helyi lakos ruháját díszítette.

A picinyke csengettyű átmérője mindössze egy centiméter. Eli Sukron régész szerint igen ritka felfedezés egy ilyen ékszert találni. Sukron vasárnap meg is szólaltatta a csengettyűt, amely erőtlen fémes hangot adott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.