Kétezer milliárd forintos kincsre bukkantak

Sok milliárd rúpia értékű arany és ezüst ékszert, valamint drágakövet találtak egy dél-indiai hindu templom titkos kamráiban – jelentették be a hét végén az indiai hatóságok.

MNO
2011. 07. 04. 7:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes becslések szerint a kincsek értéke az 500 milliárd rúpiát (kétezer milliárd forintot) is túlszárnyalhatja, és ezzel a Srí Padmanabhaszvámi-templom egy csapásra bekerült a leggazdagabb indiai templomok közé – mondta el K. Dzsajakumár keralai főminiszter. Az indiai legfelső bíróság elrendelte a templom állami kezelésbe vételét, hogy gondoskodni tudjanak a biztonságáról.

A többezernyi nyaklánc, érme, rubin és smaragd a Hindustan Times napilap szerint a XVIII. századból származik. A kincseket a templom öt tikos kamrájában fedezték fel, de mint Dzsajakumár jelezte, további olyan titkos kamrák is vannak, amelyeket közel 140 éve nem nyitottak fel. A kincsek pontos értékét régészeti vizsgálatok után állapítják majd meg. A Visnu istennek szentelt templomot több száz évvel ezelőtt építtette Travánkor király, a templom kamráiba a hívek adományai kerültek. A múlt héten a többi között egy hat méter hosszú nyakláncot, valamint többezernyi aranyérmét találtak.

A hatóságok megerősítették a keralai templom védelmét: biztonsági kamerákat és riasztókat szereltek fel, és egy különleges kommandó felállítását is tervezik, amely a hely őrzéséről gondoskodik. Mindeddig a déli Andhra Pradesh állam Thirupáthi temlomát tartották India leggazdagabb szentélyének, amelyben 320 milliárd rúpia értékű adományt halmoztak fel a hívők.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.