Kevesebb hitelre lesz szüksége az országnak

Németországnak jövőre kevesebb hitelre lesz szüksége a korábban tervezettnél, mert nagyobbak lesznek a privatizációból és az adókból származó bevételek.

MNO
2011. 07. 04. 11:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy pénzügyminisztériumi dokumentum szerint az államnak jövőre 27,2 milliárd euró új hitelre lesz szüksége a tervezett 31,5 milliárd helyett. Az idén 30 milliárd euró alatt lesz a hiteligény, míg korábban 48,4 milliárdot tervezett a kormány.

A 2013–2015 közötti időszakban várhatóan újra növekszik a német állam hitelfelvétele, jórészt amiatt, hogy évente több mint 4 milliárd eurót kell befizetni az európai stabilitási alapba, és valahonnan pótolni kell a kieső nukleáris erőműveket is.

Ilyen extra kiadások közepette a dokumentum szerint közép- és hosszú távon nem nagyon lehet adócsökkentést várni. Ugyanakkor hét végi német hírügynökségi beszámolók szerint Angela Merkel kancellár megállapodott koalíciós partnereivel arról, hogy a robusztus gazdasági növekedésnek köszönhetően 2013. januártól csökkennek az adók és a társadalombiztosítási hozzájárulások. Ennek mértékét később határozzák meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.