Kevesebb rétisasfióka született

Hiába fészkelt ugyanannyi rétisaspár Baranyában, mint tavaly, jóval kevesebb fióka kelt ki az elhúzódó tél miatt.

MNO
2011. 07. 01. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya megyei csoportjának irodavezetője arról tájékoztatott, hogy a tavalyi 35-tel szemben az idén csak 25 rétisasfióka kelt ki Baranyában.

A tavalyihoz hasonlóan ismét 33 pár rétisas fészkelt Baranyában, de közülük csak 25 pár költött, nyolc nem rakott tojást. A költések közül 16 bizonyult sikeresnek, hét pár egy fiókát, kilenc pár két fiókát nevelt fel. Bár a szaporulat jóval alatta maradt a tavalyinak, a költési eredmények mégsem tekinthetők rossznak – mondta Bank László.

A szakember szerint az befolyásolhatta a költések számát, hogy az elhúzódó tél miatt a halastavakat sokáig jégpáncél borította. A sasok elsősorban a vizek környezetében szerzik táplálékukat, de a befagyott tavak miatt általában a folyóvizek közelébe húzódnak, ott várják meg a jégolvadást. Mindez azt eredményezheti, hogy túl későn tudják elfoglalni régi fészkeiket, ezért költésük elmaradhat. Ezt a feltételezést támasztja alá, hogy azok a párok, amelyek az idén nem jutottak el a tojásrakásig, a megye belső területein, a Dunától és a Drávától távol fészkelnek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.