Kevesen nyaralnak, a sor végén kullogunk az uniós átlagban

A magyar lakosság 47 százaléka nem tervezi, hogy nyaralni megy idén, vagy nem biztos abban, hogy el tud menni – derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelynek eredményeit az Európai Bizottság szerdán tette közzé Brüsszelben.

MNO
2011. 07. 27. 12:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európai uniós szinten ez a legnagyobb arány. Az EU átlagában a lakosság 27 százaléka nem tervez nyaralást, vagy nem engedheti meg magának az utazást. Legkisebb mutatóval ebben a tekintetben Olaszország rendelkezik, ahol csak 12 százalék marad otthonában egész nyáron.

A felmérésből az is kiderül, hogy a nyaralni induló lakosság 51 százaléka hazáján belül keres pihenési célpontot. Huszonhét százalék más uniós országba, 21 százalék pedig az EU-n kívülre utazik. A magyarok esetében a nyaralók 68 százaléka belföldön üdül, 22 százalék az EU más tagállamában, 10 százalék pedig az EU-n kívül.

A közvélemény-kutatás tanúsága szerint legtöbben a görögök közül nyaralnak belföldön, arányuk eléri a 85 százalékot. Legkisebb, mindössze tízszázalékos arányban a kicsiny Luxemburg lakói maradnak hazájukban. Közleményében a bizottság arra is emlékeztetett, hogy külföldön valamennyi uniós polgár segítséget kérhet egy másik EU-tagállam nagykövetségétől vagy konzulátusától is. Csupán az Egyesült Államokban, Kínában és Oroszországban rendelkezik mind a 27 uniós tagállam diplomáciai képviselettel – emelte ki a közlemény.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.