Kezdődik a fejlesztés, állami kézben marad az óriási ingatlanvagyon

Az októberig elkészülő Új nemzedék jövőjéért programban külön fejezetet kap a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum, amelynek a jövőben önfenntartóvá kell válnia – nyilatkozta Mihalovics Péter, új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos.

MNO
2011. 07. 17. 15:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumában március óta tevékenykedő miniszteri biztos beszámolója szerint augusztus 3-ig zajlik a fiatalokkal kapcsolatos kormányzati döntések alapjául szolgáló, új program vitairatának társadalmi vitája. Az anyag több ifjúsági szervezet, egyebek közt hallgatói önkormányzatok, a doktoranduszok, fiatal művészek véleményének összegzésével készült el. Célja volt, hogy a fiatalok maguk tárják fel a problémáikat, és megoldási javaslataikat. A társadalmi vita az ország különböző pontjain szervezett fórumokon, valamint az interneten zajlik.

A miniszteri biztos elmondta, hogy a vitaanyagra az interneten naponta 4-5 észrevétel érkezik, de a legtöbb érdemi hozzászólás a fórumokon hangzik el a fiatalok társadalmi problémáira fogékony állampolgárok, és helyi ifjúsági szervezetek részéről.

Mihalovics Péter, a zánkai gyermek és ifjúsági centrumról, mint egyedülálló adottságokkal bíró, 209 hektáron elterülő, állami tulajdonú ingatlanról elmondta, külön fejezetet kap az új programban, amit közösen kívánnak megfogalmazni a Nemzeti Erőforrás Minisztérium illetékes szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárságával. A miniszteri biztos szerint nem kétséges, hogy a vagyont továbbra is egyben és állami tulajdonban kell tartani. A szociális államtitkárságtól jelenleg évi 350 millió forintos állami finanszírozást kapó intézményben lényegesen több rejlik, mint amit kihasználnak, ezért a középtávú cél, hogy a jövőben egy professzionális menedzsmenttel önfenntartóvá váljon – hangsúlyozta.

Úgy vélte, a zánkai centrumnak közép-európai szinten vezető ifjúsági központtá kell válnia, továbbra is felvállalva a hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő fiatalok táboroztatását, és továbbképzéseknek, konferenciáknak adva otthont. „A cél az, hogy olyan életélményt jelentsen a fiataloknak eljutni a zánkai centrumba a remek programok és körülmények miatt, mint például eljutni Jesolóba” – fogalmazott a miniszteri biztos.

Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke, országgyűlési képviselő (Fidesz) szerint a zánkai centrum nem képes önfenntartóan működni a jelenlegi állapotában, és a jelenlegi ifjúsági, szociális feladatokat ellátva. Hozzátette, hogy óriási ingatlanvagyonról van szó, és valóban fontos, hogy továbbra is egyben, és állami kézben maradjon, hasonló célokat szolgálva. Ahhoz, hogy önfenntartó lehessen, jelentős, átfogó beruházásokra lenne szükség. A jelenlegi helyzetében nehéz lenne saját gazdálkodásából teljesítenie az állami megrendeléseket, ugyanakkor a központi költségvetésből sem számíthat akkora támogatásra, mint korábban – mondta a BFT elnöke.

Hozzátette, az elmúlt fejlesztési ciklusokból a zánkai gyermek és ifjúsági centrum átfogó fejlesztése kimaradt, amely helyzetet az új kormány megörökölte, így most arra kell koncentrálni, hogy a III. Nemzeti Fejlesztési Tervbe már mindenképpen bekerüljön.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.