Kezdődik az őrült futam + Képek

Pamplona készen áll a bikafuttatásra; a spanyol városkát szerdától egymillió turista lepi el, az idei eseménysorozaton halálának 50. évfordulója kapcsán megemlékeznek Ernest Hemingway íróról, aki világhírűvé tette a jeles hagyományt.

MNO
2011. 07. 06. 11:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.



Navarra tartomány székhelye szerda délelőtt már visszafojtott lélegzettel várta, hogy elkezdődjön San Fermin ünnepe, amelyet a város polgármestere, Enrique Maya nyit meg az „Éljen San Fermin!” felkiáltással fehérbe és pirosba öltözött emberek tengere előtt. A mondat spanyol és baszk nyelven is elhangzik. A kilencnapos fesztivál július 14-ig tart, és látogatók százezreit vonzza külföldről és Spanyolországból egyaránt.

Ernest Hemingway, San Fermin ünnepének nagy rajongója, 1923-ban járt először a bikafuttatáson, élményeiről előbb a Toronto Post című lap hasábjain, majd a Fiesta című 1926-os művében írt. A pamplonai esemény a regénynek köszönhetően vált híressé a világon.



Fotók: Reuters

Azóta többek közt franciák, amerikaiak, britek, ausztrálok és új-zélandiak tették próbára szerencséjüket a bikafuttatáson, amely minden reggel 8 órakor kezdődik. A macskaköves szűk utcákon 848,6 métert kell megtenniük az aréna felé hajtott bikák előtt a bátor próbálkozóknak. A cél, hogy a résztvevők a lehető legközelebb kerüljenek a bikákhoz anélkül, hogy megsérülnének. Egy-egy menet hozzávetőleg négy percig tart, és 2000-3500 futó kísérti meg a sorsot. Évente rendszerint 200-300 sérülést számlálnak, ezek három százaléka súlyos. 1911 óta 15 halottja volt a bikafuttatásnak, legutóbb 2009-ben halt meg egy 27 éves spanyol férfi.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.