Kiderítik, milyen állapotban van a város lakossága

A város hosszú távú életmód- és mentálhigiénés programjának keretében még ebben a hónapban megkezdődik a lakosság lelki egészségének feltérképezése Hódmezővásárhelyen – hangzott el szerdán sajtótájékoztatón a dél-alföldi városban.

MNO
2011. 07. 06. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A program az önkormányzat, az Egészséges Vásárhely program, valamint a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Egészségtudományi és Egészségfejlesztési Intézetének együttműködésében valósul meg. A felmérés célja, hogy a lakosság lelki állapotának általános megismerésével meg lehessen határozni egy hosszú távú mentálhigiénés program kiinduló- és beavatkozási pontjait és reális céljait. A felmérés eredményeként már 2011 végére lehetővé válik az egész várost lefedő képzések, beavatkozások elindítása, valamint a mentálhigiénés hálózatépítés.

Az együttműködés aláírása kapcsán Lázár János (Fidesz) polgármester elmondta: néhány hónapja fogalmazódott meg a város lelki egészsége feltérképezésének ötlete. A korábban elkészült, a testi egészségre vonatkozó, az egész hódmezővásárhelyi lakosságot lefedő felmérés most egy lelki egészséggel kapcsolatos felméréssel egészül ki. A kérdések az életmód mellett az életvezetési szokásokat is magukban foglalják, és segítenek jó néhány probléma feltárásában.

A kérdőíves kutatás több mint ezer ember bevonásával készül, őket a város kórházában, illetve a Kalmár Zsigmond Szakközépiskola és Szakiskolában kérdezik majd. A mintavétellel kiderül, milyen mentális helyzetben van a város mintegy ötvenezres lakossága.

Kallai Árpád, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója kifejtette: az Egészséges Vásárhely program fordulópontjához érkezett, ugyanis több mint három év alatt elsősorban a szomatikus problémákra koncentráltak, és most jött el a lehetőség, hogy a lelki egészségre is fókuszáljanak. Az adatszolgáltatás önkéntes és anonim. Elsőként júliusban és augusztusban a kórházban kérdezik meg a pácienseket, majd szeptembertől az iskolában is kitölthetik a kérdőíveket az érintettek. Az eredményt nyilvánosságra hozzák, és annak tükrében határozzák meg a későbbi mentálhigénés programot.

Benkő Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Egészségtudományi és Egészségfejlesztési Intézet vezetője a program kapcsán hangsúlyozta: a kutatás nagyszerű kiindulópontja a későbbi mentálhigénés programnak, amely az országban egyedülálló kezdeményezés. Mint mondta, már a felmérést is a program részének lehet tekinteni, hiszen az emberek szeretik, ha velük foglalkoznak, a hogylétük felől érdeklődnek. „Nagyon fontos, hogy az az egészséges, aki magát annak tartja. Sokan vannak ugyanis, akiknek szervi bajuk nincs, mégis betegnek érzik magukat.” Ez fontos pont, hogy ebből a szempontból legyen egy kép a városról, és utána megtalálják azokat a lehetőségeket, amelyek a lelki egészséghez vezetnek – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.