Kiderült, mi Szlovénia legnagyobb gondja

A Szlovénia gazdaságát foglalkoztató legnagyobb gondok a konkurens országokhoz képest a kivitel alacsony szintje, az alacsony termelékenység és a magas bérek – Bostjan Vasle, a szlovén Makrogazdasági Elemzési és Fejlesztési Intézet (IMAD) igazgatója szerint.

MNO
2011. 07. 05. 17:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az isztriai régió gazdasági életének képviselőivel tartott tanácskozáson Vasle hangsúlyozta, hogy Szlovénia gazdasági növekedése a felére csökkent, miközben az adósságállománya megkétszereződött.

Az STA szlovén hírügynökség beszámolója szerint az IMAD vezetője a szlovén gazdaság szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte a beruházások növelését és a kivitel ösztönzését. „Az olyan országokkal összehasonlítva, mint Lengyelország és Csehország, Szlovénia messze elmarad” – mondta Vasle, majd hozzátette, hogy „a legtöbb ország már túllépte az export 2008-as szintjét, ellenben Szlovénia kivitele még mindig 15 százalékkal kevesebb, mint 2008-ban volt”.

A gazdasági szakember arra figyelmeztetett, hogy a szlovén gazdaság egyes szektorainak „mélyrepülése” még nem ért véget, és az év második felében további elbocsátásokra lehet számítani, ennek nyomán pedig valószínűleg a munkanélküliek száma is emelkedni fog. Az IMAD számításai szerint Szlovénia kivitele az idén 6,9 százalékkal, bevitele pedig 5,1 százalékkal növekszik, a bruttó hazai össztermék szintje pedig az idén 2,2, jövőre pedig 2,6 százalékkal emelkedik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.