Kiéleződött a konfliktus a két ország között

Irán nem szállít olajat Indiának augusztustól, mivel a két ország hét hónapja vitázik az áru kifizetésén. Teherán korábban még soha nem függesztette fel az indiai olajexportját, most azonban azért helyezte ezt kilátásba, mert a fogadó ország hatalmas adósságot halmozott fel.

MNO
2011. 07. 21. 16:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

India napi 400 ezer hordó olajimport ellenértékével tartozik december óta, amikor az indiai tartalékbank washingtoni nyomásra beszüntette egy klíringmechanizmus működtetését, és azóta nem sikerült új megoldást találni.

Irán India olajszükségletének mintegy 12 százalékát biztosítja. A teheráni lépés hatására az iráni árutól legalább három indiai finomító esik majd el, amelyek már el is kezdtek új beszállítók után kutatni a kiesett nyersanyag pótlására. Megkeresték többek között Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket is.

Szaúd-Arábia után Irán India második legnagyobb olajszállítója, a fogadó ország pedig Kína után Irán második legnagyobb olajkereskedelmi partnere. Iránt kedvezőtlenül érintené, ha felmondaná a partnerséget Indiával, mert nukleáris programja miatt az ENSZ korábban szankciókkal sújtotta.

India és Irán konfliktusa olyannyira kiéleződött, hogy Újdelhi a közel-keleti ország nukleáris programja ellen szavazott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségben, miközben Irán állásfoglalásaival támogatott egy lázadást az indiai Kashmir tartományban, amelyet részben Pakisztán is magának vitat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.