Kifizettük a Mol- részvénycsomagért járó 1,9 milliárd eurót

A magyar állam 2011. július 7-én kifizette a 21,2 százalékos Mol-részvénycsomag 1,88 milliárd eurós vételárát, ezzel megszerezte a pakett tulajdonjogát a Szurgutnyeftyegaz orosz olajipari vállalattól – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI-vel.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/786151" target="_blank"><strong>• Közel kétmilliárd euróért vettük meg a Mol-részvényeket</strong></a>

MNO
2011. 07. 08. 7:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a lépés egyszerre gyarapítja a nemzeti vagyont, megold egy magyar–orosz kapcsolatokat terhelő helyzetet, és erősíti a Mol stratégiai vállalat jellegét. A Mol-pakettről folytatott intenzív tárgyalássorozatot a magyar állam és a Szurgutnyeftyegaz között május 24-én létrejött részvény-adásvételi szerződés zárta le. Az MTI információja szerint a Mol-részvényekért 22 400 forintot fizetett a állam.

A vételárat a már korábban lehívott és el nem költött, szabadon felhasználható IMF-hitel fedezi, így a tulajdonszerzéssel járó kiadás az államadósságot nem növeli. Az adásvételt az Országgyűlés júniusban megtárgyalta és jóváhagyta. Az átláthatóság és felelős döntéshozatal érdekében a kormány a megkötött szerződést teljes egészében nyilvánosságra hozta. A Mol-pakett megvásárlása miatt az Országgyűlés módosította az államháztartás 2011. évi törvényben foglalt előirányzatát, a hiány 1184,2 milliárd forintra nőtt a korábbi 687,4 milliárd forintról. A kormány a részvénycsomag feletti tulajdonosi jogok gyakorlására a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t jelölte ki. Az UniCredit Bank mint elszámoló és lebonyolító bank vett részt a tranzakcióban.

Az NFM közleményében rögzíti: a 21,2 százalékos Mol-pakett visszaszerzése kiemelt politikai és gazdaságtörténeti jelentőségű esemény. A nyolcvanas évek második felében megindult spontán privatizáció kezdetei óta először fordul elő, hogy az állam a közjó érdekében visszavásárol egy, az ország pénzügyi mozgásterét növelő, stratégiailag jelentős nemzeti vagyonelemet.

A tranzakció befejezését követően a Mol megjelentette a magyar Állam Mol-részvényekhez kapcsolódó szavazati jogait a BÉT honlapján pénteken. Eszerint a magyar állam, amelyet az NFM képvisel 21,22 százalékos tulajdonrészt szerzett a Molban. Emellett a BÉT-honlapon közzétett Mol-tájékoztatás szerint a magyar állam további 2,6 százalékos tulajdonrészt, és közvetett szavazati jogot szerzett a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap révén, amelynek kezelője a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

A honlapon megjelent Mol-közlemény szerint így a magyar államhoz köthető tulajdonrész és közvetlen, valamint közvetett szavazati jog összesen 23,82 százalék, amely összesen 24 900 801 részvényben testesül meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.