Kikeltek a kajmánok

Fekete kajmánok (Melanosuchus niger) keltek ki a Nyíregyházi Állatparkban.

MNO
2011. 07. 18. 10:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állatkert feketekajmán-párja az idén rakott először tojásokat, egyelőre a hatból kettő kelt ki a speciális keltetőben – mondta Révészné Petró Zsuzsanna sajtóreferens hétfőn az MTI-nek. A napokban született kajmánbébik 93 nap alatt fejlődtek ki a tojásokban, amelyeket 29 Celsius-fokon, 90 százalékos páratartalom mellett keltettek a gondozók. Mivel a krokodilféléknél a keltetés alatti hőmérséklet határozza meg az utódok nemét, ezért a szakemberek feltételezik, hogy mindkét ivadék fiú lesz.

A fekete kajmánok az aligátorfélék családjának legtermetesebb tagjai, akár a 4,5 méter hosszúságot is meghaladhatják; méretük miatt az emberre is veszélyesek lehetnek. Az ősvilági hüllőfaj Dél-Amerikában honos, természetes élőhelyei a tavak, folyók, mocsarak és elárasztott területek. Az állat éjjel vadászik a halakból, kétéltűekből, hüllőkből, emlősökből és madarakból álló táplálékára. Az elmúlt években azonban több ismert eset került napvilágra, amelyekben a kajmánok embereket ejtettek zsákmányul – mondta a referens. A fekete kajmánt a bőréért vadásszák, ami majdnem a kipusztulásához vezetett. Napjainkban is komoly veszélyt jelent rá élőhelyeinek pusztítása.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.