Kiszámíthatóbb lesz a HACS-ok finanszírozása

Kiszámíthatóbbá válik a Leader Helyi Akciócsoportok (HACS) finanszírozása, miután Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter aláírta az erről szóló rendelet módosítását. A szabályozás célja az akciócsoportoknak járó támogatások folyósításának ésszerű időbeli elosztása – áll a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóközleményében.

MNO
2011. 07. 27. 17:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A HACS-ok eddig kéthavonta nyújthatták be kifizetési kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH), a pénzt 4-5 hónappal később, az elbírálás után kapták meg. Mivel az akciócsoportok működése utófinanszírozott, ez sok csoportnak gondot okozott. A rendeletmódosítás után a HACS-ok állandó, napi működési költségeikre (irodabérleti díj, foglalkoztatottak bére, járulékok) havonta nyújthatnak be kifizetési kérelmet, így hamarabb kaphatják meg a pénzt; a nagyobb tételeket pedig háromhavonta számolhatják el.

Ugyancsak az utófinanszírozás miatt szükséges – folytatódik a közlemény –, hogy az akciócsoportok más forrásokból is pénzhez juthassanak: ezentúl a HACS-ok a III. és IV. tengely végrehajtása mellett más (például pályázatírói) tevékenységet is végezhetnek, és az ÚMVP-n kívüli pályázatokon is részt vehetnek.

Az Európai Bizottság által elfogadott Új Magyarország vidékfejlesztési program III. és IV. tengelye a Helyi Akciócsoportok közreműködésével valósul meg, akik gazdasági, társadalmi és környezeti problémák helyi megoldásában vesznek részt. A III. tengely a vidéki élet minőségének javítását és a vidéki gazdaság több lábon állását támogatja. A IV. tengely a Leader programot, azaz gazdasági, társadalmi és környezeti problémák helyi megoldását takarja. A HACS-ok részt vesznek a pályázatok előkészítésében és értékelésében is – áll a sajtóközleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.