Kivégezték a rasszista gyilkost

Emberölés miatt kivégeztek csütörtökön egy férfit Texasban, aki bevándorlókra támadt „megtorlásul” a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásokra.

MNO
2011. 07. 21. 6:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 41 éves Mark Stromant méreginjekcióval végezték ki a hunstville-i büntetés-végrehatási intézetben, miután a bíróság elutasította a végső fellebbezést. Stroman egyik áldozata, a bangladesi származású Rais Bhuiyan, aki túlélte a támadást, muzulmán hitére hivatkozva kegyelmet kért a férfi számára, amit a bíróság a kivégzés előtt néhány órával, szerdán utasított el.

Stroman 4 óra 53 perckor halt meg – közölték a huntsville-i büntetés-végrehajtási hatóságok. A fehérbőrű texasi kőfaragó a szeptember 11-i merényleteket követő hetekben Dallasban és környékén vadászott áldozataira. Állítása szerint féltestvérét veszítette el a New York-i terrortámadásokban. „Felháborodásában” és „dühében” „meg akarta bosszulni Amerikát” – mondta ügyvédje, Lydia Brandt. Miután nem tudott a Közel-Keletre utazni, olyanokra támadt, akik szerinte a Közel-Keletről költöztek az Egyesült Államokba – mondta az ügyvéd. Áldozatai viszont valamennyien dél-ázsiaiak volt. A merényletek után négy nappal Mark Stroman egy fűszerüzletben végzett első áldozatával, Wagar Hasan pakisztáni származású férfival, akit szó nélkül agyonlőtt.

Szeptember 21-én egy dallasi benzinkútnál lőtt a bangladesi Rais Bhuiyanra, aki súlyosan megsebesült az arcán. Bhuiyan túlélte a támadást, de fél szemére megvakult. Utolsó áldozata – Vasudev Patel – hindu volt, az ő megöléséért ítélték Stromant halálra 2002 áprilisában. Néhány hónappal a kivégzés előtt Bhuiyan, aki hívő muzulmán, kegyelmet kért az elítélt számára, és internetes oldalt indított, amelyen közölte: „megbocsátott” hóhérának. A kivégzésre várva, a „halál folyosójában” eltöltött tíz év alatt az iszlámgyűlölő és a fehér faj felsőbbrendűségében hívő Mark Stroman toleránssá változott. „A gyűlöletet meg kell állítani, mindnyájan ugyanannak a bolygónak a részei vagyunk. (…) Több megbocsátásra és empátiára van szükségünk, és kevesebb gyűlöletre” – mondta kedden a The New York Timesnak. Mark Stroman idén a kivégzések területén legaktívabbként ismert Texas szövetségi államban a nyolcadik, az Egyesült Államokban pedig a 28. kivégzett.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.