Kockázatosabb a kórházi kezelés, mint a repülés

Évente több millió ember hal meg orvosi hibáktól, a betegségek kezelésével kapcsolatos fertőzésektől, és ezért kockázatosabb egy kórházi tartózkodás, mint a repülés – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közzétett adatokból.

MNO
2011. 07. 22. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha bármely országban holnap kórházba kerülne az ember, 1:10 lenne az aránya annak, hogy a kezelésébe valamilyen hiba csúszik, és 1:300 lenne az aránya annak, hogy meghal egy ilyen hiba miatt. Ezt összevethetjük azzal, hogy egy a 10 millióhoz az esélye annak, hogy valaki repülőszerencsétlenségben veszti életét” – hangoztatta csütörtöki genfi sajtóértekezletén Lian Donaldson, a WHO új betegbiztonsági képviselője. Ez jól mutatja azt, hogy még sok a javítanivaló az egészségügyi ellátáson világszerte – tette hozzá Donaldson, aki korábban Anglia tisztifőorvosa volt.

A WHO adatai szerint minden száz kórházi betegből a fejlett országokban hét, a fejlődőkben tíz legkevesebb egy fertőzést elkap kórházi ellátása során. Minél tovább marad egy beteg az intenzív osztályon, annál nagyobb a kockázata valamilyen fertőzés megszerzésének.

Az olyan orvosi eszközök, mint a katéterek és a lélegeztetők a fertőzések melegágyai. Az Egyesült Államokban évente 1,7 millióan betegszenek meg különféle fertőzések következtében a kórházakban, ami százezer halálesethez vezet. Ez az arány sokkal magasabb az európai adatoknál: 4,5 millió fertőzés nyomán évente 37 ezren halnak meg az európai kórházakban a WHO adatai szerint.

Az orvosi ellátás magas kockázattal jár, mivel a modern orvosi ellátás gyorsléptékű, nagy feszültséggel kísért környezetben zajlik, ahol sok ember vesz részt, rengeteg bonyolult technológiát alkalmazva – fejtegette Donaldson. A fertőzések mintegy 50 százaléka megelőzhető lenne, ha az egészségügyi ellátásban dolgozók szappannal mosnának kezet, vagy alkoholalapú kézmosót használnának a betegek ellátása előtt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.