Komoly áldozatot kell hozni, ha a tengert is látni akarja + Képek

Sokan nézhettük irigykedve Russell Crowe-t, aki a Bor, mámor, Provence című filmben a nyüzsgő bankárszakmát hátrahagyva, Provence-ban találja meg az életéből addig hiányzó harmóniát. Franciaország egyik legszebb és legnépszerűbb régiójában mesés vidékeket fedezhetünk fel, ám borsos árat fizethet az, akinek kedve támad itt szert tenni egy nyaralóra.

Pálffy Renáta
2011. 07. 17. 7:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

El tudja képzelni, hogy mindent sutba dob egy vidéki birtokért, ahol a domboldalon elterülő szőlőültetvényét szemlélve saját borát kortyolgatja mindennap, és közben szomszédaival a borkészítés rejtelmeiről cseveg? Provence-ban ez nem álom, hanem maga a valóság. Nyaranként rengeteg turista özönlik ide, hogy egy kis szeletét élvezhesse annak a különleges atmoszférának, amelynek az itt élők minden évszakban részesei.



Provence varázsát, a levendulaszínű végtelen mezőket és fehérre meszelt kőházakat, a hamisítatlan francia vidéki idillt számos művész megörökítette már, és a környék mind a mai napig ihletforrásul szolgál. Emellett nem lehet megfeledkezni arról a gazdag gasztronómiai kultúráról sem, amelyet az egész régióban megtapasztalhatunk, legyen szó egy szerény étteremről vagy egy többcsillagos vendéglátóhelyről. Az egyik legcsábítóbb dolog mégis az lehet, hogy a francia rozé borok több mint fele erről a területről származik. Provence egy nagy régió, ahol az Alpok vadregényes vonulataiból is kaphatunk ízelítőt, de a Riviéra aranyló partján is süttethetjük a hasunkat. A természet szépségei, a tiszta, festői falvak, a piacok és a különböző programok – mint a lovaglás vagy a síelési lehetőségek – a kikapcsolódni vágyók és a letelepedni szándékozók számára egyaránt vonzók.



A lakásárakra itt nem volt hatással a gazdasági világválság. „A provence-i piac túlélte a pénzügyi krízist, és kollégáink optimisták” – mondta Anne Mizrachi, a Latitudes ingatlanügynökség képviselője. Mint mondta, számos oka van annak, hogy az emberek itt akarnak lakást vásárolni. Egyesek amolyan nyugodt rejtekhelyet keresnek, míg mások egy pazar nyaralóra vágynak úszómedencével. Vannak, akik számára egy beruházást jelent az ingatlanvásárlás, mert miután megvették, bérbe adják azt. Ők elsősorban azokon a helyeken keresgélnek, amelyek mágnesként vonzzák a látogatókat. A városi ingatlanok között a cannes-iak, nizzaiak, marseilles-iek és az avignoniak rendkívül népszerűek. Vauclause is vonzza a turistákat, melyhez Peter Mayle és könyve, az Egy év Provence-ban is hozzájárult. Itt olyan középkori falvakban bolyonghatunk, mint Gordes, Lourmarin, Roussillon. Marseilles környéke, valamint a parti üdülőhelyek szintén kedvelt célpontok.



St. Tropez, Les Issambres és Le Lavandou azokat az érdeklődőket csábítja, akik egy tengerparti ingatlant szeretnének megszerezni. A Riviérán Cannes, Antibes, Juan les Pins, Beaulieu és Nizza tengerre néző házaiért kérik a legtöbbet. A tengerparton fekvő ingatlanok – ahonnan a repülőtér is könnyen elérhető – általában drágábbak, mint a parttól távol eső épületek – mondta Mizrachi. A tengeri kilátást meg kell fizetni. Egy egy hálószobás apartman a Riviérán 250 ezer eurónál kezdődik. Egy két hálószobás nizzai ingatlan terasszal és megfelelő kilátással, pár lépésre a tengerparttól már 1,3 millió euróba kerül. A legkevésbé drága térség Alpes the Haut Provence megye területén található, ahol olyan falvak fekszenek a hegyekben, mint Valbonne, Mougis és St. Paul de Vence. Itt lehet, hogy sokkal többet kapunk a pénzünkért, mint máshol, egy háromszobás ház a hegyekre néző kilátással és úszómedencével szintén megszerezhető 1,3 millió euróért.



Provence kiváló kirándulási lehetőségeket kínál: eljutni egyik végéből a másikba egy tartalmas hétvégi kirándulás programja lehet. A közlekedés is kiváló, Marseilles-ből három óra alatt Párizsban lehet lenni, de Svájc, Olaszország vagy Spanyolország is könnyen elérhető úti célok vasúton. A nizzai repülőtérről rendszeresen indulnak járatok New Yorkba és a világ más nagyvárosaiba. Marseilles és Nimes repülőtereiről Európa számos pontja elérhető.



Provence-ban minden domboldalnak és városnak megvan a maga személyisége és egyedi hangulata. Itt nem elég, hogy megtetszik egy ingatlan, a környezettel, a faluval is meg kell barátkozni. Ha érdeklődünk egy ház iránt, tanácsos azonnal tudatni az ingatlanügynökkel – hívta fel a figyelmet Mizrachi, hozzátéve, muszáj hamar jelezni az érdeklődést, ugyanis ezen a vidéken akár egy nap alatt lehet értékesíteni az ingatlanokat.

Forrás: bbc.com

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.