Könnyű- és komolyzene is felcsendül majd

A klasszikus művek mellett könnyed slágerek, klezmer- és cigányzene is felcsendül az idei vajdahunyadvári zenei fesztiválon. A július 11-én induló, 8 hangversenyből álló sorozat koncertjeit hétfőnként és csütörtökönként tartják öt héten át.

MNO
2011. 07. 03. 10:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A tavalyi zenei sorozat mind művészileg, mind a látogatottságot tekintve sikeres volt, ennek köszönhetően az idén is meg tudjuk rendezni a fesztivált” – mondta Bálint Gábor, a ligeti koncertsorozatot rendező Musica Hermina Alapítvány vezetője az MTI-nek utalva arra, hogy az idén már nem adódott pályázati lehetőség, így nem jutottak állami támogatáshoz. „Emiatt a koncertek száma ugyan csökkent, viszont a magas művészi színvonal a fellépő művészeknek és az igényes programnak köszönhetően változatlan” – hangsúlyozta.

Bálint Gábor az idén is telt házas koncertekre számít, arra is alapozva, hogy a jegyárak már a hetedik éve változatlanok. Elmondta, hogy a Magyar Mezőgazdasági Múzeum sem emelte infrastrukturális szolgáltatásainak díjait, ezzel is támogatja a rendezvénysorozatot. „A ligeti koncerteket két évtized alatt mintegy 200 ezer ember látogatta, nagyjából fele-fele arányban külföldiek és magyarok, a sorozat tehát jelentős kulturális eseménnyé vált” – tette hozzá.

A nyitó koncertet a Szent István Szimfonikus Zenekar adja július 11-én: Beethoven-estjükön Szabadi Vilmos hegedűművész működik közre. A MÁV Szimfonikus Zenekar július 14-én lépnek fel Jandó Jenő zongoraművésszel Beethoven- és Liszt-darabokkal. Érdekes eseménynek ígérkezik a musicalszínpadról ismert Polyák Lilla koncertje, hiszen a Madách Színház művésze először lép majd fel a Budapest Klezmer Banddel. Új szereplője lesz a fesztiválnak a Budapest Bár is, amely régi slágerekkel teremt különleges hangulatot július 25-én.

Különleges zenei csemegének ígérkezik a sorozat július 28-i koncertje, amelyen Somló Tamás saját szerzeményeit big band zenére hangszerelve adja majd elő a Budapest Ragtime Banddel. A városligeti fesztivál két hagyományos fellépője, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar és a Mendelssohn Kamarazenekar augusztus 1-jén, illetve augusztus 4-én ad klasszikus zenei koncertet. Ugyancsak állandóan visszatérő szereplője a nyári koncertsorozatnak a 100 Tagú Cigányzenekar, amely a fesztivál augusztus 8-i záróeseményeként a nemzetközi színpadokon nagy sikert arató programjával szórakoztatja majd a közönséget.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.