Kövér László embert próbálónak nevezte az elmúlt két évet

Embert próbáló két év telt a Fidesz legutóbbi kongresszusa óta – mondta Kövér László, a nagyobbik kormánypárt választmányi elnöke vasárnap Budapesten. A politikus a Fidesz XXIV. kongresszusán kifejtette: ez az időszak 2009-ben „idegtépő” várakozással kezdődött, tehetetlenül nézték a szocialista kabinet „tobzódását”, a neheze azonban csak akkor következett, amikor a Fidesz–KDNP kormányozni kezdett.<br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/794750" target="_blank">• Elkezdődött a Fidesz tisztújító kongresszusa a Millenárisban</a></strong>

MNO
2011. 07. 03. 9:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kormányon az első hónapok azzal teltek, hogy fenntartsák az ország működőképességét, hogy ne omoljon össze a költségvetés, biztosítható legyen a tömegközlekedés, a pedagógusok és a rendőrök megkapják a fizetésüket, a nyugdíjasok az ellátásukat. Szavai szerint az elmúlt fél évet zsúfolt törvényalkotási munka jellemezte, az új alaptörvény elfogadásával pedig véget ért a rendszerváltás 21 évig tartó átmeneti időszaka. Kövér László méltatta az Európai Unió soros elnökeként elért eredményeket – így Horvátország csatlakozásának előmozdítását és a romastratégia elfogadását –, megjegyezve: ez idő alatt is sikerült az országot számottevő, meghatározó erejű hiba nélkül kormányozni. Ehhez azonban – mondta – bizonyos esetekben kellett „a gondviselés mérhetetlen jóindulata” is, amellyel nem célszerű visszaélni.

Hozzáfűzte: az Országgyűlés elnökeként szívesen közreműködik abban, hogy ha a törvényalkotás tempóján nem is lehet lassítani, annak kiszámíthatóságát javítsák. Szólt arról, hogy felmérések alapján, ha ma lennének a választások, a Fidesz–KDNP ismét kétharmados többséget szerezne, ebben azonban – véleménye szerint – az ellenzéki alternatíva hiányának is van szerepe, párttársait ezért „óvatosságra, alázatra és bizalmatlanságra” intette.

Mint mondta, az ellenvéleményt megfogalmazók hátsó szándékai mellett a túlzott magabiztosság elkerülésének célja is ezt indokolja, az ellenzék támogatására pedig nem számíthatnak. Kövér László az ellenzéki pártokról szólva kifejtette: a szocialisták, akik az elmúlt nyolc évben óriási csődtömeget halmoztak fel, nem kértek bocsánatot „azokért a bűnökért, amelyeket elkövettek”, amiért becsapták a választókat, 2004. december 5-én „megtagadták és egymás ellen fordították nemzettársaikat”, 2006 októberében „rendőrnek álcázott brigantikat” engedtek az emberekre, és nem rekesztették ki maguk közül azokat, akik ezért felelősek.

Az LMP-ről szólva a választmányi elnök úgy fogalmazott: bízik abban, hogy a párt, ha nem is erős alternatívaként, de megfontolt véleményalkotásra képes, tiszteletre méltó ellenzéki erőként tud működni a következő években. Ma azonban az LMP még nem tudja eldönteni, hogy a Fidesz vagy az MSZP riválisa akar-e lenni – fogalmazott. „A Jobbiknak is azt kívánom, hogy találja meg az identitását, amely végre tisztává teszi, hogy ők a mindenkori kormány ellenzéke vagy az egész alkotmányos, demokratikus berendezkedésé” – mondta Kövér László, megjegyezve, reméli, az előbbiről van szó.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.