Közigazgatási eljárást indít a Médiatanács

Közigazgatási eljárást indított a Life Network, az Ozone Network, a 4!-es csatorna, a Spektrum TV, valamint a Magyar Televízió m1-es csatornájával szemben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a műsorkvóta-kötelezettségek megsértése miatt – közölte a testület pénteken az MTI-vel.

MNO
2011. 07. 15. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Médiatanács közleménye szerint az eljárás a tavalyi teljesítés alapján, a rádiózásról és a televíziózásról szóló törvény előírásainak be nem tartása miatt indul. A 2010. december 31-éig hatályos jogszabály kimondta, hogy a televíziós műsorszolgáltatóknak az évi teljes műsoridejük több mint felében európai művet, több mint egyharmadában eredetileg magyar nyelven készített művet kell sugározniuk. Az is törvényi előírás volt még tavaly, hogy a leadott európai művek legalább tíz százalékát, illetve az eredetileg magyar nyelven készített művek legalább hét százalékát tőlük független gyártó készítse. Mindezek mellett a műsorkészítésre szánt forrás legalább tizenkét százalékát szintén független gyártó által készített műsorszámok előállítására kellett volna fordítaniuk. A műsorszerkezeti követelmények teljesítése alól semmilyen mentességgel nem rendelkező műsorszolgáltatók közül a Magyar Televízió m1-es csatornája halmozott fel elmaradást, mivel nem teljesítette a magyar, független gyártású művekre vonatkozóan előírt hétszázalékos műsoridőarányt.

Az idei év első felében végzett vizsgálatok megállapították azt is, hogy a műsorkvóta teljesítésére úgynevezett mentesítési megállapodással rendelkező műsorszolgáltatók közül négy televízió (Origo Zrt.-Life Network és Ozone Network, Sanoma Digital Media Zrt.-4!-es csatorna, Spektrum TV Zrt.-Spektrum TV) nem teljesítette a vállalt csökkentett kötelezettségeket. A műsorszerkezeti követelmények alapesetben ugyan minden műsorszolgáltatóra vonatkoznak, de kérelem esetén a jogszabály által meghatározott kvótákat a Médiatanáccsal kötött hatósági szerződésben, vagyis a mentesítési megállapodásban rögzítettek szerint fokozatosan is elérhetik – olvasható a közleményben. Mivel a médiaszolgáltatóknak a kvótakötelezettség teljesítéséről éves szinten kell beszámolniuk, így a hivatal csak a teljes évben működő társaságokat ellenőrizte.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.