Közösségi játékban próbálhatják ki a papi hivatást

A papi hivatás mindennapjait lehet átélni a Vatican Wars nevű közösségi játékban, amely a tapasztalatok szerint növeli a hitéleti aktivitást; tiltakozások ellenére a játékosok hamarosan virtuális pápát is választhatnak.

MNO
2011. 07. 03. 13:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikát, a vallást és a társadalmi kérdéseket is érintő online közösségi játékban a katolikus papok bőrébe bújva lehet átélni a papi hivatás mindennapjait. A június közepén indult játék elődje, a PriestVille több mint 30 ezer aktív játékossal büszkélkedhetett.

A játék hatásairól felmérés is készült, amelyen azok vettek részt, akik napi rendszerességgel legalább néhány percet játszottak a PriestVille-lel. Ezek alapján pedig kimutatták, hogy a játékosok 30 százaléka többször jár vasárnaponként misére. A korábbi 4 százalékról 52 százalékra emelkedett azoknak a száma, akik legalább hetente egyszer beleolvastak a Bibliába.

A játék a papi hivatást választókra is hatással volt. A 24 év alatti fiatalok 45 százaléka állította, hogy a közösségi játék óta jobban foglalkoztatja őket a papi hivatás gondolata, 35 százalék pedig „sokkal elkötelezettebb lett” ezen a téren.

A papnövendékek közül 23 százalék vélte úgy, hogy a játékban igazi papok voltak, további 70 százalék pedig közelebb érezte magát ahhoz, ami majd a felszentelés után várja őket. A közösségi játék azonban elérte már azt a szintet, ami sokakból rosszallást váltott ki, ugyanis a Vatican Wars oldalán is lesz „pápaválasztás”. A virtuális egyházfői címre több mint 10 ezren jelentkeztek, és közülük július 6-án választják ki azt a 80 játékost, akik közül majd kikerül a virtuális pápa.

A „döntőbe jutó” jelölteknek olyan kényes kérdésekben kell állást foglalniuk, hogy miként vélekednek az azonos neműek házasságáról, az abortuszról mint születésszabályozási módszerről, a nők pappá szenteléséről vagy arról, hogy maradjon-e a cölibátus.

A játékosok többsége egyelőre figyelmen kívül hagyja a National Catholic Reporter című amerikai egyházi honlap és más fórumok intelmét, amely helyteleníti a vallási játék használatát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.