Lángolnak az erdők

Újra erdőtüzek dúlnak Oroszországban, a hét végén sok helyen kigyulladt az erdő, illetve a lecsapolt mocsarak tőzege Moszkva környékén is.

MNO
2011. 07. 05. 18:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszországban a rendkívüli helyzetek minisztériumának keddi közlése szerint összesen több mint 1500 hektáron 95 erdő- és tőzegtűz égett, köztük négy nagy. Számos természetvédelmi területen is tüzek pusztítanak. A hét végén harmadával nőtt a természetes tüzek száma, ezt mintegy 30 százalékban a viharok okozták, további több mint 36 százalékban az emberek okoztak tüzet.

A Kommerszant című lap keddi közlése szerint Moszkva megyében főleg Satura és Gusz Hrusztalnij városok körül égnek a lecsapolt mocsarak, állítólag mindkét várost belepte a szmog, és a lap a meteorológiai előrejelzésekre hivatkozva azt jósolta, hogy az égett szag már kedden érezhető lesz a fővárosban is.

A tüzek körül valóságos információs háború folyik: a környezetvédők félreverik a harangokat, a rendkívüli helyzetek minisztériuma a tárgyilagos, számszerű jelentéseken kívül mindent cáfol. Gusz Hrusztalnijról például délután közölte, hogy felhőszakadás van, és szó sincs szmogról. A minisztérium szerint máshol sincs füst Moszkva megyében, és az égett szag egyáltalán nem lesz érezhető a fővárosban.

A Greenpeace környezetvédő szervezet orosz részlege szerint mindez azzal függ össze, hogy a minisztérium nem akarja beismerni: nem készült fel megfelelően a tüzekre, noha különböző forrásokból több milliárd rubelt különítettek el erre a célra, s csak a Moszkva körüli lecsapolt mocsarak elárasztására több száz millió rubelt, tűzoltó technika beszerzésére félmilliárdot irányoztak elő. A Greenpeace az államfőhöz fordult, hogy hirdessék ki a rendkívüli helyzetet a Moszkva körüli tőzegtüzek környékén. A BBC szerint már hétfőn is égett szag érződött Moszkva keleti részén. A meteorológiai szolgálat azzal nyugtatgatta a moszkvaiakat, hogy a következő néhány napban esőzések lesznek, és erős szél fúj majd, s ez nem engedi a füstöt a városba.

Tavaly Moszkvában a hosszú és nagyon forró aszály különösen sok tüzet okozott, volt nap, hogy több száz helyen gyulladt ki az erdő és a tőzeg, és több nagyvárost, köztük Moszkvát hetekre sűrű szmog takart be. Összesen 53 ember vesztette életét, 2500 ház égett le, 127 település semmisült meg részben vagy egészben. A tüzek oltásán 166 ezer ember dolgozott. Becslések szerint 2,3 millió hektár erdő égett le, a kár mintegy 500 milliárd forintnak megfelelő összeget tett ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.