Lassan kiszárad a kontinens

A rendszeres aszályok okozta talajsüllyedések következtében jelentősen megugrott Európában a sérült ingatlanok miatti kárigények száma – derült ki a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet és Swiss Re viszontbiztosító közös tanulmányából.

MNO
2011. 07. 06. 6:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elemzés rámutatott arra, hogy Európa számos területén a mostanihoz képest akár ötven százalékkal is növekedhet a talajmozgásokból eredő veszteségek mértéke a 2021 és 2040 közötti időszakban, mivel a klímaváltozás miatt a következő években tovább emelkedik a hőmérséklet, és kevesebb lesz a csapadék. „Egy hosszan tartó, intenzív száraz időszak hatására keletkező jelentős talajsüllyedés miatt komoly repedések keletkezhetnek a földfelszínen, és a házak, hidak, ipari területek és egyéb építmények alapjai is széttöredezhetnek” – olvasható a tanulmányban, amely szerint legrosszabb esetben egész épületek is összeomolhatnak a talajmozgások miatt.

„Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Észak-Spanyolország bizonyos területein már most látszik, hogy több mint ötven százalékkal növekszik a lehetséges kárigények száma az 1951 és 1970 közötti időszakhoz képest. Csak Franciaországban a talajsüllyedésből eredő gazdasági veszteségek ötven százalékkal nőttek 1990 óta, átlagosan 340 millió eurós veszteséget produkálva évente” – emelte ki a tanulmány. A szakértők szerint Európa egyes területein a klímaváltozás tovább növeli majd a szárazság okozta talajsüllyedések gyakoriságát és erősségét, és ezzel együtt az anyagi, illetve ingatlankárok kockázatát is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.