Lassul Kína

Kínában a hazai össztermék (GDP) 9,5 százalékkal nőtt a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ami ugyan meghaladja az elemzői várakozásokat, de elmarad az első negyedévi növekedési ütemtől.

MNO
2011. 07. 13. 7:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elemzők 9,4 százalékra számítottak. Az év első három hónapjában 9,7 százalékkal nőtt a kínai GDP. Az első félév egészét tekintve a világ második legnagyobb gazdasága 9,6 százalékkal nőtt. A szerdán megjelent adatok szerint a GDP mellett az ipari termelés is a várakozásokat meghaladó mértékben nőtt, júniusban 15,1 százalékos volt az éves szintű bővülés, szemben a 13,3 százalékot valószínűsítő elemzői előrejelzésekkel. 2010-ben még 10,3 százalékkal nőtt a kínai gazdaság, és a túlhevülés jeleit mutatta.

A pekingi vezetés ezért a fékre lépett, kamatemelések egész sorát hajtotta végre – legutóbb a múlt héten emelték a jegybanki alapkamatot –, és csak az idén hat alkalommal növelték a bankok számára előírt kötelező tartalékrátát, hogy lekössék a pénzpiaci likviditás minél nagyobb részét. Az infláció azonban tovább nőtt, júniusban már 6,4 százalék volt a fogyasztói árak éves szintű emelkedési üteme, ami három éve a legmagasabb érték, és jóval meghaladja a kormányzat 4 százalékos célját.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.