Leépítés állami milliárdokból

Bár állami milliárdokat kapott munkahelyteremtésre, ennek ellenére csaknem ezer embert bocsátott el az utóbbi években a spanyol kézben lévő Alcoa-Köfém Kft. Az elszámoltatási kormánybiztos ezért arra kéri a nemzetgazdasági minisztert, érje el a székesfehérvári cégnél, hogy a kapott közpénzért cserébe tartsa be vállalt kötelezettségeit.

Magyar Nemzet
2011. 07. 28. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy két és fél milliárd forintnyi állami támogatásról írt alá szerződést 2005-ben a Gyurcsány-kormány gazdasági és közlekedési minisztere, Kóka János (SZDSZ), valamint a spanyol tulajdonú Alcoa-Köfém Kft. akkori vezetője, Forgó Béla. Ebben a székesfehérvári székhelyű alumíniumipari cég egyebek mellett 184 fős létszámbővítést és többletárbevételt vállalt 2008 és 2012 között. A támogatási szerződés szerint nem teljesítés esetén az Alcoának vissza kell fizetnie a kapott milliárdok arányos részét. Azonban Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos lapunk birtokába került vizsgálati jelentése rámutatott: a szerződést az évek során többször módosították, mindannyiszor a támogatottnak kedvező módon. Például 2009 februárjában azzal könnyítettek az Alcoa „terhein”, hogy a korábban megszabott exportárbevétel-szintet sem kellett már elérnie – írja a csütörtöki Magyar Nemzet, melyből további információkat is megtudhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.