Lehet, hogy szomorkodni fognak a brókerek

A jövő héten csökkenhetnek a vezető New York-i tőzsdemutatók az e heti, két éve a legnagyobb növekedés után, ha kedvezőtlenek lesznek a júniusra vonatkozó havi amerikai foglalkoztatási adatok. Az amerikai tőzsdék hétfőn zárva lesznek nemzeti ünnep miatt, kedden nyitnak ki először a jövő héten.

MNO
2011. 07. 03. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 5,4 százalékkal, a részvények szélesebb körét felölelő S&P mutató 5,6 százalékkal, a technológiai papírok Nasdaq indexe 6,2 százalékkal nőtt. Az indexek 2009 júliusa óta a legnagyobb egyheti emelkedéssel zártak. A hét mindegyik napján pluszban végeztek a tőzsdemutatók, részben a görög adósságválsággal kapcsolatos aggodalmak mérséklődésére, illetve több kedvező amerikai makrogazdasági adatra, amelyek közül kiemelkedett a feldolgozóipar múlt havi teljesítményéről szóló, vártnál jobb adat. Szerdán közli a júniusi szolgáltatási beszerzési menedzser indexet az amerikai beszerzési menedzser intézet (ISM).

Elemzők szerint a mutató 53,7 pontra gyengült a májusi 54,6 pontról. Az 50 pont feletti érték bővülést jelez, ez alatt csökken az ágazat teljesítménye. A szolgáltatási ágazat az Egyesült Államok gazdaságának 80 százalékát teszi ki.

Csütörtökön az amerikai magánszektor júniusi foglalkoztatási helyzetéről közöl adatot az ADP munkaadói szolgálat. A szakértők szerint júniusban százezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma a májusi 38 ezres emelkedés után. Az ADP-adat csak a magánszektorra vonatkozik. Azt, hogy miként alakult a foglalkoztatás az egész amerikai gazdaságban a mezőgazdasági ágazaton kívül júniusban, másnap, pénteken ismertetik. Elemzők 94 ezer fős bővülést várnak a májusi 54 ezres emelkedés után. A júniusi munkanélküliség ugyanakkor a májusi szinten, 9,1 százalékon maradt a szakértők szerint.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.