Leválthatják a médiamogult, de akkor sem megy messzire

Murdoch leváltását tervezi cége igazgatótanácsa – írja a Bloomberg. Gyanús táskát vizsgálnak a rendőrök, mely vélhetően a nemrég letartóztatott Rebekah Brooks iratait tartalmazza – írja a The Guardian. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/798189"><strong>• Már Cameron pozícióját is kikezdi a botrány</strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/798102"><strong>• Brit sajtóbotrány: Murdoch haláláról „cikkeztek”</strong></a>

Kovács N. László
2011. 07. 19. 10:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bloomberg – bloomberg.com

Murdoch leváltását tervezi cége igazgatótanácsa – írja a Bloomberg. A vállalat vezető igazgatói szerint a 80 éves médiamogul nem képes kezelni a Nagy-Britanniában kitört sajtóbotrányt, ezért mennie kell. Mivel azonban a News Corporation tulajdonrészének nagyja a Murdoch család birtokában van, ha le is váltják az ellentmondásos vezért, hatalma gyakorlatilag érintetlen marad.

Egyelőre nem született határozat, sőt hivatalos találkozón sem beszéltek a kérdésről. A Bloomberg azonban nevüket nem vállaló magas rangú tanácstagoktól úgy tudja, sok függ Murdoch mai parlamenti szereplésétől – ha a tulajdonos és fia, James rosszul teljesítenek a brit alsóházban, az sokak szerint azt jelzi, itt az ideje új embert keresni a cég élére. A hírügynökség információi szerint a milliárdos nem volt túl meggyőző a cég irodájában tartott próbakihallgatáson, a kételyek ezt követően erősödtek meg irányában.

Nem kevésbé fontos szempont a közvélemény megítélése. A vállalat körülbelül egymilliárd dollárt veszített a botrány kitörése óta, részvényei ára folyamatosan zuhan, tegnap pedig a Standard & Poor’s is leminősítéssel fenyegette a News Corporationt, „jó híre megromlására” hivatkozva. A Bloomberg információi szerint az igazgatótanács Charles „Chase” Carey megválasztását tartja a legjobb megoldásnak. Carey Murdoch után a második ember a cégnél, alelnök, a vállalat működéséért felelős vezető, és a tulajdonos megbízható embere – a tanács egyelőre azt próbálja eldönteni, lökést adna-e a részvényeknek, ha leváltanák Murdochot.

Mivel azonban a tulajdonost nem lehet egy egyszerű szavazással leváltani, az egész elégedetlenség valószínűsíthetően csupán a közvéleménynek és a befektetőknek szóló színjáték. „Rupert Murdoch irányítja a céget és az igazgatótanácsot is – magyarázza Charles Elson, a Delaware Egyetem vállalati szakértője. – Ha akarja, az összes tagot kirúghatja. Lehetséges, hogy leváltják, de ez csak időszaki megoldás. Ez az ő cége, azt csinál vele, amit akar.” A Murdoch család 306 millió részvényt birtokol a vállalatból, ami azt jelenti, hogy Rupert Murdoch majdnem 40 százalékos szavazóerővel rendelkezik az igazgatótanácsban. Egy tehát biztos: ha le is váltják, a médiamogul nem megy messzire.

The Guardian – guardian.co.uk

Gyanús táskát vizsgálnak a rendőrök, mely vélhetően a nemrég letartóztatott Rebekah Brooks iratait tartalmazza – írja a The Guardian. A laptopot, telefont és iratokat tartalmazó szatyrot a News of the World (NotW) egykori főszerkesztőjének otthonától néhány méterre találták, egy parkoló szemetesében.

Hajnali háromkor a parkolót őrző biztonsági szolgálat megtalálta a táskát, és nyilvántartásba vette. Nem sokkal később megérkezett Charlie Brooks, Rebekah Brooks férje, és közölte, az ő tulajdonára leltek a szemétben, és szeretné visszakapni. A férj azonban semmivel nem tudta bizonyítani, hogy az iratok és a laptop az ő tulajdonát képezik, ezért a biztonságiak elküldték, és hívták a rendőrséget. A hatóságok azóta nagy erővel próbálják megállapítani, kié a táska, mit tartalmaznak a gépek és a dokumentumok, ahogy azt is, ki dobta őket a szemétbe és miért.

A gyanú szerint Brooks felesége kompromittáló irataitól igyekezett megszabadulni, kétséges azonban, hogy azt ilyen amatőr módon tette volna. Nem sokkal hihetőbb azonban a férj története sem: a férfi állítása szerint a táskában saját magánjellegű dolgait tartja, melyeket kölcsönadott egy barátjának, és közölte vele, hagyja a lakáshoz közeli parkolóban, ő majd ott felveszi. Szerencsétlenségére azonban későn érkezett, és a csomagot valamelyik takarító kidobta, így került a biztonságiakhoz és végül a rendőrséghez. Brooks ügyvédei közölték a rendőrséggel, nyugodtan átnézhetik a táska tartalmát, de előre szóltak, semmit nem fognak benne találni, aminek köze van Rebekah Brookshoz vagy a NotW-ügyhöz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.