Levegőt tisztító ruha

Brit divattervezők és kutatók fogtak össze, hogy kifejlesszenek egy technológiát, amellyel mosás közben a ruhákba levegőt tisztító vegyületet tudnak bejuttatni – közölte a BBC hírportálja.

MNO
2011. 07. 08. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katalitikus ruházat (Catalytic Clothing) elnevezésű programban a Sheffield-i Egyetem kutatói és a London College of Fashion divattervezői fogtak össze a légtisztító textilek megalkotására.

Tony Ryan, az egyetem kutatója szerint a technológia „felhasználóbarát és technikailag kiváló”. A módszerrel előkészített textilek eltávolítják a levegőből a nitrogén-oxidokat és az illékony szerves vegyületeket, amelyeket az ipar és az autók motorjai bocsátanak ki. A tisztítást végző – titán-dioxidot tartalmazó – anyagot bele kell mosni a textilbe, hasonlóan egy öblítőszerhez. Amint megszárad, azonnal alkalmas a ruha a szennyezők eltávolítására.

„Az utcán sétálva tisztítod a levegőt, így mozgásoddal tisztább levegőt juttatsz a mögötted jövőhöz” – magyarázta a környezetvédő ruha gyakorlati működését Helen Storey dizájner, a London College of Fashion professzora.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.