Lukács Csaba: Bátorság

MNO
2011. 07. 15. 6:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendcsinálásra pedig vannak jó példák. Lehetne tanulni attól a Grúziától például, amelyikkel egyre szorosabbak az államközi kapcsolataink. Mihail Szaakasvili elnök irodájának falán jókora festményen a „bátorság” szó definícióját függesztették ki angolul, és a teátrális gesztus mögött van tartalom: a világ egyik legkorruptabb társadalmát sikerült néhány év alatt gyökeresen megváltoztatni. A megvesztegetések és a bűnözés elleni könyörtelen háború során a következő lépéseket tették meg: kirúgták gyakorlatilag az összes (!) rendőrt (összesen negyvenkilencezer embert), és a helyükbe felvett újakat – zömükben fiatalok – amerikai instruktorokkal képezték ki, és normálisan megfizetik. Cserébe viszont megvesztegethetetlenek, átlátszó falú rendőrőrsökön ülnek, hogy az utcán járó adófizetők lássák, mi folyik az épületben. Lecserélték a teljes vámszemélyzetet is, az adóhivatal és a közintézmények állományának pedig a kilencven (!) százalékát elküldték. Kirúgtak hatvan bírót, és mivel a teljes titkosszolgálat ráállt a korrupciós ügyek vizsgálatára, lebuktattak számos magas rangú tisztségviselőt és politikust is, köztük egy minisztert és négy kormánypárti parlamenti képviselőt.

(Magyar Nemzet, 2011. július 15.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.