„Maga meg min mosolyog, kapitány úr?”

A Rio de Janeiró-i O Dia sportszakírója ezt a kihívó kérdést szegezte Mano Menezesnek, a Copa Américán csúfosan leszereplő brazil válogatott edzőjének. A szakíró ugyanis nagyon zokon vette, hogy a fotósok kedvéért Menezes a csapnivaló játék és a kiesés ellenére képes volt szélesen mosolyogni az utolsó sajtótájékoztató után.

2011. 07. 19. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Menezesék tegnapelőtt hagyták el a Los Cardales-i szállodát, amely a brazil csapat főhadiszállása volt a Copa América idején, és hétfőn is nehezen fért az újságíró fejébe, hogy milyen nyugodt a kapitány. A Folha de Sao Paulo sportrovata is nehezen viseli, hogy a döntőbe várt csapat idő előtt esett ki. Hát még azt a tényt, ami valószínűleg Menezes mosolyának magyarázata: a szövetség (CBF) vezetője már a kiesés utáni percekben megnyugtatta, hogy a csúfos kudarc ellenére nem csapja el, hanem a helyén tartja. Ricardo Teixeira közölte, hogy a kapitány jó úton jár, és csak meg kell újítania az egész csapatot. Menezes szerint a véletlen űzött csúnya tréfát velük – tudniillik úgy estek ki a versenysorozatból, hogy a Paraguay elleni negyeddöntőn még tizenegy méterről se tudtak a hálóba találni.

Menezest tehát nem zavarja az első figyelmeztető jel, és már a jövő évi londoni olimpiára készül, de elismerte hétfőn, hogy nem lesz könnyű dolga. Ugyanis a FIFA nem számítja bele az olimpiát a mérkőzésekbe, és az európai klubcsapatok beleegyezését is el kell nyernie a tehetséges játékosok behívásához. Ezért segítőtársnak hívta Nery Francót, aki januárban diadalra vezette Peruban az U-20-as válogatottat a dél-amerikai kategóriában.

Augusztusban Brazília Németországgal játszik felkészülési mérkőzést. És biztos több „olimpiai életkorú”, vagyis legfeljebb 23 éves játékost kell bevetnie a mindig szívós németek ellen, mint a Copa Américán, ahol csak öt ilyen játékos kapott lehetőséget. Utána szeptemberben kétszer az ősi ellenfél, Argentína következik, előbb Brazíliában, aztán Argentínában.

A Folha mindenesetre emlékeztette az olvasókat arra a tényre – mintegy tüzelve őket –, hogy az olimpiai arany az egyetlen olyan érem, amelyik hiányzik még a brazil válogatott gyűjteményéből.

(odia.com.br, folha.uol.com.br)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.